Mediji: Supruga dovela policiju do napadača iz Istanbula

Kada je uhapšen, Mašaripov je bio u kući svog prijatelja (Screenshot)

Supruga osumnjičenog napadača iz Istanbula Abdulgadira Mašaripova saznala je od članova grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) da njen muž živi sa tri djevojke u drugom dijelu grada, a kasnije je odala policiji mjesto gdje se Mašaripov nalazi, javljaju turski mediji.

Turski portal Haber7  javlja kako je Mašaripova supruga uhapšena 11. januara u pokušaju da dođe do muža.

Osumnjičeni ubica i njegova supruga stanovali su u distriktu Basaksehir do 6. januara, prije nego što je ISIL naložio da on iz predostrožnosti napusti to mjesto.

Supruga i dijete premješteni su u azijski dio Istanbula, a Mašaripov u stan u evropskom dijelu grada, u kojem je kasnije uhapšen. Njegova supruga otkrila je policiji gdje se nalazi.

ISIL ‘poklonio’ napadaču tri djevojke

Tokom racije u istanbulskoj četvrti Esenyurt uhapšen je i muškarac te tri žene – iz Somalije, Senegala i Egipta, javlja Anadolija.

Istraga o vezi tri uhapšene djevojke sa osumnjičenim za napad počinjen u ime grupe ISIL u novogodišnjoj noći, otkrila je iznenađujuće okolnosti.

Kako tvrde turski mediji, Mašaripov je tri djevojke dobio od ISIL-a kao nagradu za napad na klub Reina, javlja Huffington Post u arapskom izdanju.

U vrijeme hapšenja on i djevojke nalazili su se u kući Mašaripovog prijatelja iz Kirgistana.

Turska policija ispitala je Mašaripova, osumnjičenog za ubistva 39 ljudi, javljaju turski mediji.

Turski list Hurriyet je potvrdio da se Mašaripov oženio Senegalkom, Egipćankom i Somalijkom na nelegalan način, uz blagoslov jednog vođe ISIL-a.

Izvor: Agencije