Mediji: Su-27 otjerao NATO-ov F-18 od Šojguovog aviona

Na snimcima se vidi manevar ruskog Su-27 koji je otjerao borbeni avion F-18 koji je letio blizu ministrovog aviona (Screenshot)

Ruski borbeni avion otjerao je u utorak NATO-vu vojnu letjelicu koja se približila putničkom avionu u kojem se nalazio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, prenose agencije pozivajući se na ruske medije.

Državni kanal Rossija 24 objavio je snimak susreta dva aviona nad Baltičkim morem ubrzo nakon što se Šojgu vratio u Moskvu iz posjete ruskoj eksklavi Kalinjingradu koja je okružena Poljskom i Litvanijom.

Na snimcima se vidi manevar ruskog Su-27 koji je otjerao borbeni avion F-18 koji je letio blizu ministrovog aviona.

Šojgu je bio u Kalinjingradu na svečanom početku gradnje nove vojne akademije.

Raniji incidenti

Ruske novinske agencije prenele su izjavu NATO-a u kojoj su naveli kako je namjera aviona zapadne vojne alijanse bila da identificira rusku letjelicu iznad Baltičkog mora, ali kako nisu znali da je Šojgu u njoj.

Sličan incident dogodio se 2017. godine, kada se poljski lovac F-16 približio Šojguovom avionu iznad Baltičkog mora, ali ga je ruski mlažnjak odstranio.

Posljednjih godina su česti susreti između ruskih i NATO aviona, jer su obje strane povećale vojnu patrolu uslijed sve većih tenzija.

Izvor: Agencije