Mediji: Stručnjaci upozoravaju na nove napade ISIL-a

Šri Lanka, Policija, ISIL, Zastava
Nakon obračuna s navodnim pripadnicima ISIL-a na Šri Lanci, policija je uz eksploziv zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu ISIL-a (AFP)

Stručnjaci upozoravaju da će pripadnici skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) izvesti nove napade u popularnim odmaralištima, piše britanski Telegraph.

Neimenovani izvori lista kažu kako se vjeruje da pripadnici grupe bježe iz Iraka i Sirije, a da napade planiraju u najranjivijim lokacijama poput Indije, Maldiva, Kenije i Tanzanije, prenosi Tanjug.

Nakon pada samoproglašenog kalifata, navode, vjeruje se da su pripadnici skupine preusmjerili svoju pažnju na napade diljem svijeta.

“Ova izmjena taktike izaziva veliku bojazan. Kada su bili zaokupljeni vođenjem de facto države, dosta vremena su posvetili stvarima poput zdravstva. To im je oduzimalo dosta vremena, ali sada to ne rade i imaju vremena širiti propagandu putem napada”, rekao je neimenovani izvor lista Telegraph.

Drugi izvor smatra da je pad samoproglašenog kalifata “fantastična” stvar, ali da stvara kratkoročne i srednjoročne probleme širenja pripadnika ISIL-a po svijetu, koji će pokušati provesti napade u cilju širenja poruke ISIL-a.

Izvor: Neće mijenjati strategiju

Izvor lista iz, kako navode, ogranka ISIL-a u Afganistanu, kaže da su bombaši samoubojice iz Šri Lanke bili u kontaktu s liderima ISIL-a u Iraku.

“Postoje šanse da se još takvih napada dogodi u južnim azijskim državama u bliskoj budućnosti. ISIL će koristiti istu bombašku strategiju iz Šri Lanke jer je bila uspješna”, kaže neimenovani izvor.

Tijela 15 osoba, uključujući šestero djece, pronađena su na poprištu žestokog noćnog obračuna između policijskih komandosa i navodnih pripadnika ISIL-a na istočnoj obali Šri Lanke, izjavio je glasnogovornik vojske u subotu, šest dana nakon što su bombaši samoubojice na Uskrs ubili više od 250 ljudi.

Nakon što je iz kuće zapucano na pripadnike policijsko-vojnih snaga, izbio je sukob, a u kući su odjeknule tri snažne eksplozije, kazao je glasnogovornik Ruwan Gunasekara.

“Nakon obračuna, policija i vojska su pretražili kuću i pronašli 15 tijela. Među mrtvima su tri žene i šestero djece. Također su pronađena tijela trojice muškaraca, za koje se vjeruju da su bombaši samoubojice”, rekao je glasnogovornik.

On je dodao kako su među mrtvima i trojica bombaša samoubojica, koji su aktivirali eksploziv i tako ubili šestero djece i tri žene u kući kod istočnog grada Kalmunai.

Djevojka i žena preživjele su eksploziju i prebačene su u bolnicu u kritičnom stanju, objavila je policija.

Radi se o pripadnicima domaće oružane grupe National Towheed Jama'at – NTJ, rekli su u policiji.

ISIL preuzeo odgovornost

Nekoliko sati prije ovog obračuna, policija je u kući udaljenoj šest kilometara uhitila sedam osoba i pronašla velike količine eksploziva.

Osim eksploziva, policija je zaplijenila i samoubilačke pojaseve, bespilotnu letjelicu i zastavu ISIL-a.

ISIL je preko svoje medijske grupe Amaq preuzeo odgovornost za eksplozije na Šri Lanci.

“Oni koji su izveli napad na mete građana koalicije i kršćana u Šri Lanci su borci ISIL-a”, priopćila je grupa.

U narednom priopćenju skupina je objavila ratnička imena sedam osoba za koje tvrdi da stoje iza “blagoslovljenog napada”, na čijem su se udaru našli kršćani tijekom njihovog “blasfemijskog praznika”, misleći na Uskrs.

Izvor: Agencije