Mediji: State Department poslao Kongresu obavijest o transferu F-16

F-16, F-16 Barak
MORH je ranije poručio kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda te da nije moguća nikakva druga inačica tog aviona (MORH)

Američki State Department u utorak je formalno obavijestio Kongres o prijenosu trećoj strani zrakoplova F-16, vezano za prodaju izraelski borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, prenose u srijedu hrvatski mediji.

Iako su određeni detalji još neriješeni, State Department želi vidjeti suradnju svih uključenih strana u pronalasku uspješnog rješenja, stoji u informaciji koju je s Večernjim listom podijelilo američko veleposlanstvo u Zagrebu.

Pozivajući se na ranije potvrde iz diplomatskih izbora, list navodi kako to znači da ovo ipak nije finalno ‘zeleno svjetlo’ SAD-a za prodaju, već Washington očekuje od Izraelaca da poštuju uvjete o kojima su ranije razgovarali. 

Kako se doznaje iz izraelskih izvora, dogovor sa SAD-om još nije postignut, piše Večernji list.

Kongres sada ima 15 dana da se o tome izjasni, što je uobičajena praksa u američkog prodaji oružja, doznaje se iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, kako prenosi Hina.

MORH: Hrvatska inzistira da se poštuje navedeno

Hrvatsko ministarstvo obrane (MORH) poručilo je u utorak kako zahtjeva da se u potpunosti ispoštuje izraelska ponuda za zrakoplov F-16 Barak te da nije moguća nikakva druga inačica tog zrakoplova.

“Hrvatska inzistira da se poštuje sve što je bilo navedeno u ponudi Države Izrael za višenamjenski borbeni avion F-16 C/D Block 30 Barak, te stoga nije moguća nijedna druga inačica zrakoplova”, stoji u odgovoru MORH-a na upit Hine o novonastaloj situaciji u vezi zaustavljenog procesa nabave borbenog zrakoplova za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Iz MORH-a su poručili kako je “Republika Hrvatska provela sustavan i temeljit, zakonit proces i donijela odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona F16 te ispoštovala sve obveze” te kako je “proces i dalje u tijeku”.

Ministar obrane Damir Krstičević poručio je prošlog petka kako Hrvatska nije dobila nikakvu službenu obavijest da SAD blokira isporuku izraelskih vojnih zrakoplova, odnosno da Hrvatska nije upoznata s informacijom koju su objavili izraelski mediji, a po kojima američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 aviona F-16 Hrvatskoj.

Izrael se pismeno obvezao da će ishoditi odobrenje Vlade SAD-a za isporuku borbenih aviona F-16 Hrvatskoj i da je to isključivo odgovornost Izraela, priopćio je prošlog petka MORH, dodajući kako će, ukoliko dobije službenu informaciju, o svemu obavijestiti javnost.

Krstičević je potom u subotu poručio da Hrvatska neće platiti ni kune više za nabavu 12 borbenih zrakoplova od Izraela, nakon što je SAD poručio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na tu prodaju.

Izrael je, naime, u navedene zrakoplove, kojima je proizvođač američki Lockheed Martin, naknadno ugradio svoje sofisticirane elektronske sustave te SAD traži da se ti avioni “prenamjene” i vrate u prvobitno stanje, uvjetujući time svoj pristanak na njihovu prodaju Hrvatskoj.

Krstičević: Ni kune više 

Na pitanje novinara tko će snositi troškove te prenamjene, Hrvatska ili Izrael, ministar obrane odgovorio je da za Hrvatsku nema dodatnih troškova.

“Natječaj je jasan. Bio je zakonit, transparentan. Znamo što smo tražili. Bilo je javno otvaranje, znaju se cijene. Nema, što se tiče Hrvatske, dodatnih troškova”, rekao je Krstičević nakon izbornog sabora Mladeži HDZ-a.

Hrvatska, ponovio je, ima “papir” da je američka Vlada dala državi Izrael dopuštenje da može nuditi izraelski F-16 Hrvatskoj, a na primjedbu novinara kako se radi o dopuštenju da se jave na natječaj, ali ne i da prodaju zrakoplove trećoj zemlji, odnosno da taj “papir” nemaju, Krstičević je odgovorio: “Papir imamo i u njemu sve jasno stoji”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je izjavio da Hrvatska “nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno” te je izrazio uvjerenje da neće biti ugrožen proces nabave zrakoplova.

“Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je na izraelskoj strani”, smatra Plenković.

Kao važnu činjenicu istaknuo je da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja – na izraelskoj strani. 

“Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i SAD-a”, rekao je Plenković.

Izraelski su mediji prošloga tjedna objavili da američki ministar obrane James Mattis ne dopušta Izraelu da proda 12 borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj.

Američka vlada mora državi kojoj je prodala svoje zrakoplove odobriti da ih proda trećoj zemlji.

Kohorst: Izrael mora prihvatiti tehničke zahtjeve

Američko veleposlanstvo u Zagrebu priopćilo je kako s Hrvatskom i Izraelom surađuje na pronalasku prihvatljive opcije koja bi omogućila potvrdu ugovora o kupoprodaji izraelskih zrakoplova F-16.

U veleposlanstvo su naveli da “iako američka vlada inače ne komentira nabavku saveznika, općenito može reći da SAD snažno podupire modernizaciju vojske Hrvatske, saveznice iz NATO-a, što uključuje kupnju borbenih zrakoplova F-16 od Izraela”.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst potom je izjavio da Izrael mora prihvatiti zadane tehničke uvjete kako bi američka strana pristala na prodaju 12 borbenih zrakoplova, rekavši da se tu radi o tome tko posjeduje pravo na tehnologiju i intelektualno vlasništvo.

“Izraelci moraju prihvatiti naše tehničke zahtjeve i kada se to učini možemo krenuti dalje i prodaja zrakoplova biti će odobrena”, kazao je Kohorst.

Prema njegovim riječima, SAD je Izraelu dvije godine ponavljao o kojim se tehničkim zahtjevima radi te da je pomalo iznenađen “da sada imamo ovaj zastoj”.

Također, pojasnio je, pitanje je tko će platiti prenamjenu jer SAD i Lockheed Martin moraju obaviti posao pošto su “oni ti koji posjeduju tehnologiju i intelektualno vlasništvo”.

Hrvatska Vlada je 29. ožujka jednoglasno donijela odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak starih tridesetak godina, koji bi Hrvatsku kroz deset godina trebali stajati blizu 400 milijuna eura.

Izvor: Agencije