Mediji: State Department istražuje mailove Hillary Clinton

Ponovo je oživjela tema koja je zasjenila predsjedničke izbore 2016. godine (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa istražuje e-mail poruke više desetaka aktuelnih i bivših visokih zvaničnika State Departmenta koje su slali na privatni e-mail nalog Hillary Clinton, u vrijeme kada je bila državna sekretarka SAD-a, saopćili su aktuelni i bivši zvaničnici State Departmenta, prenosi Tanjug.

Tako je ponovo oživjela tema, koja je zasjenila predsjedničke izbore 2016. godine.

Kako navode zvaničnici, istražitelji State Departmenta stupili su proteklih sedmica u kontakt s blizu 130 zvaničnika, među kojima su i oni koji su direktno odgovarali Clinton, kao i niži zvaničnici, čiji su e-mailovi u nekom trenutku završili u njenom inboxu.

Prema pismima, u koje je uvid imao Washington Post, njih su istražitelji obavijestili da su e-mailovi, koje su poslali prije nekoliko godina, retroaktivno klasificirani i da sada predstavljaju “potencijalno kršenje sigurnosti”.

Istražitelji State Departmenta stupili su u kontakt s bivšim zvaničnicima još prije blizu 18 mjeseci, nakon što je Donald Trump izabran za predsjednika na izborima, a potom su izgleda odustali od tih napora, ali su ih nastavili u augustu, dodaju zvaničnici.

‘Standardni protokol’

Zvaničnici State Departmenta rekli su da prate standardni protokol u istrazi, koja je počela posljednjih dana administracije bivšeg predsjednika Baracka Obame i koja se privodi kraju.

“Ovo nema nikakve veze s tim ko je u Bijeloj kući”, rekao je visoki zvaničnik State Departmenta, koji je tražio da ostane anoniman, dodajući da je bilo potrebno oko tri godine kako bi se pogledalo više miliona e-malova.

Zvaničnici State Departmenta negiraju da istraga ima bilo kakvu političku motivaciju i naglašavaju da su e-mailove pregledale karijerne birokrate, koje nisu znale imena onih koji su bili predmet istrage.

Međutim, bivši zvaničnik Biroa za poslove sa Bliskim istokom Jeffrey Feltman rekao je da bi volio da misli da je riječ o rutinskom poslu, ali da se dešava nešto čudno.

Feltman je, kako navodi Washington Post, početkom 2018. godine primio pismo, u kojem je obaviješten da je oko pet njegovih poruka sadržalo povjerljive informacije.

Ne prijeti krivično gonjenje

Onda je prije nekoliko sedmica utvrđeno da je kriv za slanje više od 50 e-mailova, u kojima su se nalazile povjerljive informacije, dodaje Washington Post.

Bivši američki zvaničnik, koji je upoznat sa istragom, rekao je da je to način da republikanci “održe živim pitanje e-mailova Clinton”.

On tvrdi da je istraga način da se ocrni gomila ljudi iz Demokratske partije, koji se bave vanjskom politikom i da se oni obeshrabre, ili spriječe, da se vrate u službu vlade.

Washington Post navodi da izgleda da onima koji su predmet istrage ne prijeti krivično gonjenje, pošto je istraga FBI o slučaju e-mailova Clinton zatvorena još prije izbora 2016. godine, ali ističe da mnogi strahuju da će ishod istrage naškoditi njihovoj reputaciji i zakomplicirati im mogućnost da se bave sigurnosnim provjerama.

Izvor: Agencije