Mediji: Šta se krije iza Tillersonove smjene

Na relaciji Donald Trump - Rex Tillerson bilo je sukoba 'između četiri zida' (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u utorak državnog sekretara SAD-a Rexa Tillersona, ali svoju odluku, za sada, nije obrazložio, a mediji navode da je riječ o do sada najvećoj promjeni u Trumpovom kabinetu.

Reuters ocjenjuje da je ovakva odluka očekivana od prošlog oktobra, kada su se prvi put pojavili navodi o razmiricama između Trumpa i Tillersona, koji se povukao sa čela kompanije Exxon Mobile kako bi se, prije nešto više od godinu dana, pridružio američkoj administraciji.

Tri neimenovana zvaničnika Bijele kuće rekla su da se Trump za ovu promjenu odlučio sada jer želi novi tim za predstojeće pregovore sa Sjevernom Korejom i razne trgovinske pregovore, prenosi Washington Post.

Da li je Trumpa nazvao ‘moronom’?

Reuters primjećuje da je Tillerson, po svoj prilici, bio neinformiran prošle sedmice kada je Trump objavio da će se sastati s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom i postati prvi predsjednik SAD-a na dužnosti koji će to učiniti.

Tillerson se sa skraćenog putovanja po Africi vratio samo nekoliko sati uoči objavljivanja Trumpove odluke o njegovoj smjeni.

Tramp je javno “sasjecao” Tillersonove diplomatske inicijative nebrojeno puta, a posljednji put u ponedjeljak, kada je dosadašnji državni sekretar o Rusiji iznio komentare koji, očigledno, odudaraju od politike Bijele kuće, navodi britanska agencija.

AP podsjeća da su većinu Tillersonovog mandata pratile glasine o njegovim trvenjima s Trumpom, pri čemu je u oktobru televizija NBC objavila da je generalni sekretar predsjednika, pred članovima Kabineta, nazvao “moronom”, a to Tillerson, zapravo, nikada nije porekao.

Ipak, dosadašnji državni sekretar je sve vrijeme uporno tvrdio da je u solidnim odnosima s Trumpom i odbacivao je glasine o zategnutosti između njih dvojice.

Sukobi ‘između četiri zida’

Televizija NBC je u oktobru objavila da je Tillerson bio na pragu odluke da podnese ostavku ovog ljeta, ali da je pozvan da ostane na tom mjestu do kraja godine.

Većina američkih medija u utorak, nakon Trumpovog saopćenja, navodi da je na relaciji Trump-Tillerson bilo sukoba “između četiri zida”.

Televizija CNBC primjećuje da je do takvih međusobnih sukoba došlo u jeku velike međunarodne krize, uključujući potencijalni nuklearni obračun sa Sjevernom Korejom.

Tenzije između njih dvojice su, napominje ta televizija, dostigle vrhunac kada se Tillerson javno distancirao od predsjednikovog “mlakog” odgovora na nasilje i skup bijelih neonacista u Charlottesvilleu u Virdžiniji prošlog ljeta.

Fox News navodi da je Trump u petak putem Twittera negirao glasine da bi Tillerson mogao otići sa funkcije te da je tada istakao da, “iako se s njim ne slaže po nekim pitanjima, njih dvojica dobro sarađuju”.

U Exxon Mobileu još od 1975. godine

AP prenosi da je, plaćen 27,3 miliona dolara prošle godine, Tillerson stekao blizu 160 miliona dolara u dionicama Exxona, uz 149 miliona dolara u drugim dionicama, prema podacima koji je ta kompanija dostavila Komisiji za obveznice i berzu.

Tillerson je na mjesto držanog sekretara stupio 1. februara, a prije nego što je postao državni sekretar nije imao nikakvog iskustva u javnom sektoru.

Odrastao je u Teksasu i Oklahomi, diplomirao je na Teksaškom univerzitetu u Austinu, na odsjeku za mašinstvo.

Poznato je i da je bio predsjednik Američkih izviđača od 2010. do 2012. godine.

Od 2006. godine je bio predsjednik i izvršni direktor Exxon Mobilea, ali se toj kompaniji zapravo pridružio još 1975. godine kao inženjer.

Dva puta je bio imenovan i za potpredsjednika sektora Exxona, a u tim ulogama je bio zadužen za nadziranje ogranaka kompanije u Rusiji i na Kaspijskom moru.

Više sastanaka s Vladimirom Putinom

Prije nego što je preuzeo dužnost državnog sekretara, sastao se više puta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, navodi Fox News, na osnovu Tillersonove biografije, uz napomenu da su njegove veze s Rusijom bile pomno analizirane tokom njegovog mandata.

Trump je u utorak objavio da će novi državni sekretar biti dosadašnji direktor Centralne obavještajne službe Mike Pompeo, a da na njegovo mjesto dolazi Gina Haspel.

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postat će naš novi državni sekretar. On će odraditi fantastičan posao. Hvala Rexu Tillersonu za njegovu službu. Gina Haspel postat će novi direktor CIA-e i prva žena na tom mjestu. Čestitke svima”, napisao je Trump na Twitteru.

Izvor: Agencije