Mediji: Srbija od Kine kupuje naoružanu bespilotnu letjelicu

Dron
Cilj kupovine CH-92A je komplementarna upotreba s još nezavršenom bespilotnom letjelicom 'Pegaz' (Al Jazeera)

Srbija će postati prva država u regionu čija vojska će biti opremljena naoružanim bespilotnim letjelicama, prenosi Tanjug, pozivajući se na medije.

Prva operativna naoružana bespilotna letjelica koja će ući u naoružanje Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protivvazdušne odbrane (PVO) bit će CH-92A, proizvedena u Kini, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović na avio-sajmu u Dubaiju za portal Tangosix.

On je potvrdio da je cilj kupovine CH-92A komplementarna upotreba s domaće razvijenom (ali još nezavršenom) bespilotnom letjelicom “Pegaz” te transfer tehnologije koja bi pomogla da letjelica napreduje od početne uloge izviđača (po prvobitnim planovima) do borbenih sposobnosti.

Pomoćnik ministra nije precizirao broj letjelica koje će biti nabavljene, već je upotrijebio termin “set”.

CH-92A je, prema njegovim riječima, slična “Pegazu”, ima 20 posto veću nosivost ubojnih i elektro-optičkih sredstava.

‘Pegaz’ će dobiti kinesku raketu zrak-zemlja

Naglasio je da obuka za njihove operatere također biti jedinstvena.

“Pegaz” će tako dobiti kinesku poluaktivno laserski vođenu raketu zrak-zemlja FT-8D.

Miloradović je istakao da cilj nabavke borbenih bespilotnih letjelica nikad nije bio da se kupi samo sredstvo, već je želja Ministarstva odbrane bila da se kupovinom izvrši transfer tehnologije, ali i uzvrati prodajom ubojnih sredstava u klasi pasivno vođenih raketa.

Iz ove izjave moguće je zaključiti da je će “Pegaz” najvjerovatnije dobiti kineski elektro-optički sistem s obilježavanjem cilja, rakete FT-8D, a da će kasnije najvjerovatnije biti integrirana srbijanska ubojna sredstva koja će koristiti tehnologije sa raketa ALAS i VRVZ.

Razvoj bespilotne letelice “Pegaz” je, na osnovu taktičko-tehničkih zahtjeva Ministarstva odbrane Srbije, počeo u Vojnotehničkom institutu u martu 2010. godine, a letjelica je u prvo vrijeme nosila oznaku “Pegaz 011”.

Izvor: Tanjug