Mediji: Sporazum Volkswagena i američkih regulatora

Volkswagen je prošlog mjeseca postigao nagodbu 'tešku' 15 milijardi dolara za dvolitarske dizel automobile (Reuters)

Njemački proizvođač automobila Volkswagen i američki regulatori za zaštitu životne sredine postigli su dogovor o vozilima VW-a pogođenim skandalom izazvanim lažiranjem podataka o emisiji štetnih gasova.

Prema sporazumu, koji treba da odobri i sud, VW će popraviti 60.000 automobila sa trolitarskim motorima u koje je bio ugrađen softver za lažiranje podataka na eko testovima, i otkupit će 19.000 starijih modela čija bi popravka bila previše složena, navodi Bloomberg pozivajući se na anonimne izvore upoznate sa pregovorima.

Sporazum sa američkom Agencijom za zaštitu životne sredine i kalifornijskom Komisijom za zračni resurs ne rješava sudske postupke koje su pokrenuli vlasnici trolitarskih dizel automobila ili Savezna komisija za trgovinu, dodaje njujorška agencija.

Glasnogovornica Volkswagena je rekla za agenciju AFP da su razgovori povjerljivi i da kompanija ne može da daje komentare prije ročišta zakazanog za kraj ovog mjeseca.

Zatvaranje poglavlja

Američka Agencija za zaštitu životne sredine je odbila komentar, prenosi Tanjug.

Ovom nagodbom bi bilo zatvoreno još jedno veliko poglavlje u skandalu sa varanjem na eko-testovima njemačke automobilske grupacije. Volkswagen je prošlog mjeseca postigao nagodbu “tešku” rekordnih 15 milijardi dolara za dvolitarske dizel automobile.

VW se našao u centru skandala zabilježivši oštar pad prodaje, nakon što je 2015. godine priznao da je u 11 miliona dizel automobila prodatih širom svijeta namjerno ugradio softver koji je na eko-testovima smanjivao rezultate emisije azot-oksida, dok su u uvjetima stvarne vožnje njegovi automobili proizvodili čak 40 puta više štetnog gasa od dozvoljene količine.

Kompanija se i dalje nalazi pod istragom u Sjedinjenim Američkim Državama.

 Izvor: Agencije