Mediji: Solani zabranjen ulazak u SAD zbog posjete Iranu

Javier Solana
Javier Solana je za 'El Pais' negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize (EPA)

Sjedinjene Američke Države zabranile su ulazak u zemlju Javijeru Solani, bivšem glavnom tajniku NATO-a i nekadašnjem španjolskom ministru vanjskih poslova, nakon što je putovao u Iran, jednu od zemalja koju je predsjednik SAD-a Donald Tramp stavio na svoju “crnu listu”.

Solani, koji je trebao održati govor u Institutu Brookings u Washingtonu, odbijena je američka viza elektronskim sustavom autorizacije “zbog posjeta neprijateljskoj državi”, piše španjolski list El Pais.

Solana je posljednji puta posjetio Iran 2013. godine, kada je išao na sastanak s predsjednikom Islamske Republike Hassanom Rouhanijem.

Izvori u američkom veleposlanstvu u Madridu nisu željeli za El Pais komentirati konkretan slučaj, ali su precizirali da američki elektronski sustav za autorizaciju putovanja automatski odbacuje zahtjeve ljudi koji su posjetili bilo koju od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD.

Solana negira incident

Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

Solana je u razgovoru za El Pais negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize, prenosi Tanjug.

Solana je bio glavni tajnik NATO-a od 1995. do 1999. godine.

Nakon toga postao je glavni tajnik Zapadnoeuropske unije, zatim glavni tajnik Vijeća Europske unije, a ubrzo potom dobio je i funkciju visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Izvor: Agencije