Oglasi

Mediji: Slovenski sud globu Agrokoru smanjio sa 53 na milion eura

Odlukom je otvorena mogućnost deblokade dionica Agrokora u Mercatoru i prijenos tog lanca na novu grupu Fortenova.
Brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio bi u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjeliniEPA - Ilustracija

Viši sud u Ljubljani smanjio je s 53,5 milijuna na samo jedan milijun eura globu koju je slovenski regulator za tržišno natjecanje (AVK) lani izrekao Agrokoru, javljaju u subotu slovenski mediji.

Time je otvorena mogućnost deblokade zaplijenjenih dionica Agrokora u Mercatoru te prijenos tog trgovačkog lanca s posrnulog koncerna na novu grupu Fortenova, obrazloženo je, prenosi Hina, pozivajući se na ljubljanski dnevni list Dnevnik

Neslužbenu informaciju lista prenijeli su i svi ostali važniji slovenski mediji.

Zapljena dionica

AVK je krajem prošle godine zbog neprijavljene kupnje manje punionice Costella, iz vremena kad je koncern vodio Ivica Todorić, Agrokoru izrekao globu od 53,5 milijuna eura te za osiguranje plaćanja kazne zaplijenio njegove dionice u trgovačkom lancu Mercator.

Na odluku AVK-a o globi od 53,5 milijuna eura koja je dovela do zapljene njegovih dionica u Mercatoru Agrokor se žalio na viši sud, koji je ovih dana odlučio da je Agrokor dužan platiti "samo" milijun eura, piše Dnevnik iz neslužbenih izvora.

Na takvo rješenje višeg suda AVK nema pravo žalbe te ako Agrokor prihvati presudu i plati jedan milijun eura stvorili bi se uvjeti za prijenos Mercatora na Fortenovu, prenose slovenski mediji.

Dozvola Evropske komisije i banaka

"Ako Agrokor podmiri globu moći će istodobno raspolagati dionicama Mercatora. Time bi bila otklonjena i jedna od zapreka za prijenos vlasništva Mercatorovih dionica s financijski posrnulog koncerna na Fortenovu, na koju su s izuzetkom Mercatora već prenesene sve solventne tvrtke Agrokora", prenijela je Slovenska televizija, kako prenosi Hina.

No, za realizaciju tog prijenosa, kako se navodi, potrebni su još i dopuštenje Europske komisije te suglasnost svih 56  Mercatorovih banaka - vjerovnica, od kojih je velika većina na to već pristala.

Direktor Fortenova grupe Fabris Peruško izjavio je prošlog tjedna nakon susreta s Mercatorovim slovenskim dobavljačima da bi brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjelini.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.