Mediji: Slovenija spremna obučavati Kurde

Slovenija je, kako prenose mediji, Kurdima spremna ustupiti i automatsko oružje koje više ne koristi u svojim oružanim snagama (EPA)

Slovenija će ponuditi suradnju svojih vojnih instruktora međunarodnoj koaliciji koja se u Iraku i Siriji bori protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL), objavili su u utorak slovenski mediji.

Slovenska vlada će u srijedu donijeti odluku o spremnosti da koaliciji, koja se bori protiv ISIL-a, pošalje 15 vojnih instruktora, objavili su Slovenska televizija i POP-TV, koje se pozivaju na neslužbene izvore, prenosi Hina.

O planu da se koaliciji ponudi do najviše 15 instruktora koji bi navodno bili upućeni u Erbil, gdje bi obučavali kurdske borce, u utorak su na sastanku raspravljala tri resorna ministra, ali o tome nema službenih izjava.

Spremni ustupiti i automatsko oružje

Vlada bi plan trebala potvrditi u srijedu, navode isti mediji.

Osim toga, Slovenija je Kurdima spremna ustupiti i automatsko oružje koje više ne koristi u svojim oružanim snagama.

Donatorskoj konferenciji za Siriju koja se u četvrtak održava u Londonu prisustvovat će i slovenski premijer Miro Cerar koji je, prema priopćenju iz njegova ureda, izrazio spremnost svoje zemlje da donira blizu 200.000 eura.

Izvor: Agencije