Mediji: Slovenija protiv prenosa Mercatora na Fortenovu

Brzi prijenos Mercatora na Fortenovu bio bi u interesu Mercatora, dobavljača, ali i slovenskog poslovnog okruženja u cjelini (EPA)

Slovenska Vlada protivi se namjerama grupe Fortenova, nasljednice “starog” koncerna Agrokor, da trgovački lanac Mercator priključi Fortenovi sve dok se ne riješi dilema o navodnim planovima vodstva Fortenove o “razbijanju” Mercatora na više dijelova.

U tom slučaju bi upravljanje Mercatorovim kompanijama “kćerima” u Srbiji i Bosni i Hercegovini bilo iz Ljubljane preneseno u Zagreb, prenosi Hina slovenske medije, koji se pozivaju na anonimne izvore.

S informacijom o navodnom “tajnom planu” Fortenove, po kojemu bi Mercator nakon uključenja u ovu grupaciju ostao “bez svih instrumenata” upravljanja svojim kompanijama u Bosni i Hercegovini, a posebno u Srbiji, gdje ostvaruje čak trećinu ukupnih prihoda, najprije je izišao Siol.net, medijski portal državnog Telekoma Slovenije, a prenose ga i ostali važniji mediji.

Ugrožavanje dobavljača

Kako u komentaru tvrdi Slovenski radio, više izvora u slovenskoj Vladi potvrdilo je navodne namjere Fortenove, čiji bi planovi mogli ugroziti slovenske dobavljače, jer bi izgubili primaran položaj na policama trgovačkih centara Mercatora u Bosni i Hercegovini i Srbiji, a u sadašnjoj situaciji godišnje Mercatoru prodaju za pola milijarde eura roba.

Odluku da “stavi nogu u vrata” navodnim namjerama Fortenove koje bi smanjile utjecaj Slovenije i njenih dobavljača na Mercator, u okviru takvih planova Fortenove, izražava neslužbeno i ministar ekonomije Zdravko Počivalšek.

Malo je vjerovatno da je nedavna odluka slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, Agencije za konkurenciju, kojom je “stari” Agrokor kažnjen globom od 53 milijuna eura zato što njegov prijašnji vlasnik Ivica Todorić regulatoru 2016. godine nije prijavio “zakamufliranu” kupovinu kompanije Costella, privatne firme sa 30-godišnjom državnom koncesijom za punjenje izvorske vode, prošla bez odobrenja slovenske Vlade, koja je i dalje vitalno zainteresirana za položaj slovenskih dobavljača na policama Mercatora.

Zbog te situacije, navode neslužbeni slovenski izvori u medijima, svi slovenski vjerovnici još nisu dali dozvolu da se Mercator uključi u Fortenovu, što se najavljivalo kao siguran proces, koji se mora završiti do kraja ove godine.

Kako navodi Siol.net, informaciju o navodnim namjerama vodstva Fortenove da “razbije” stari Mercator na više dijelova potvrdilo je više neslužbenih izvora u Sloveniji, ali je u Fortenovi ne žele komentirati.

Saglasnost banaka

Iz Fortenove, koju vodi Fabris Peruško, nisu željeli odgovoriti na novinarska pitanja o budućnosti Mercatora u okviru Fortenove, ali je zanimljivo da za takvu eventualnu odluku ne trebaju saglasnost banaka-vjerovnica Mercatora, pa jedini instrument slovenske Vlade na budući položaj Mercatora u Fortenovi ostaje nužna saglasnost vjerovnika Mercatora da se Mercator iz “starog” Agrokora prenese na Fortenovu, jer se bez njih ta operacija ne može provesti.

Portal tvrdi da je većina vjerovnika Mercatora već dala saglasnost da se Mercator priključi Fortenovi, pa čak i Nova Ljubljanska banka, ali da za sada izostaje saglasnost dviju državnih institucija koje su na listi Mercatorovih vjerovnika.

Riječ je o izvoznoj banci SID, u vlasništvu države, te “lošoj banci” DUTB, koja upravlja starim nenaplativim potraživanjima.

Izvor: Agencije