Oglasi

Mediji Sjeverne Koreje: Trump više nije 'izlapjeli starac'

Umjesto ranijih naziva poput "izlapjeli starac", prvi čovjek SAD-a sada je predstavljen kao uvaženi predsjednik, pa čak i kao vrhovni vođa.
Sjevernokorejska državna televizija je prve snimke sa samita prikazala dva dana pošto se sastanak sa Donaldom Trumpom završio i Kim Jong-un vratio u PjongjangEPA

Građani Severne Koreje dobili su novi imidž američkog predsednika Donalda Trumpa pošto se sastao s vođom Kim Jong Unom - umesto naziva poput "izlapeli starac" sada je predstavljen kao uvaženi predsednik.

Ranije je aktuelni predsednik SAD u severnokorejskim medijima u najboljem slučaju mogao da dobije "Trump" bez titule ili znakova poštovanja.

Sada je nazvan "predsednik Sjedinjenih Američkih Država", "predsednik Donald J. Tramp" ili čak "vrhovni vođa", piše agencija Associated press (AP).

Transformacija severnokorejske zvanične verzije Trumpa, koji je u medijima prikazan ozbiljno i skoro kraljevski, ističe pažljivo osmišljenu koreografiju koju je vlada pripremila za svoj narod, koji je od ranog detinjstva učen da mrzi "američke imperijaliste", kako bi se prilagodio ogromnoj promeni u odnosima s Vašingtonom.

Izvještaj o samitu dva dana kasnije

Sa zakašnjenjem od dva dana severnokorejska državna televizija je u četvrtak prikazala prve snimke i fotografije sa samita, dva dana pošto se sastanak završio i Kim vratio u Pjongjang.

Zvezda događaja je bio Kim, navodi AP i dodaje da se Trumpovo prvo pojavljivanje i sada već čuveno rukovanje dogodilo tek posle skoro 20 minuta emisije koja je trajala 42 minuta.

Najpoznatija voditeljka Severne Koreje predstavila je Kima kao državnika koji prevazilazi svoju mladost, uverenog i ugladjenog, spremnog da se osmehne, ali koji čvrsto stvari drži pod kontrolom.

Prikazan je kako Trumpu, više nego duplo starijem, dozvoljava da se nagne ka njemu da se rukuje ili kako diže palac u znak odobrenja i onda ide par koraka ispred na radni ručak.

U emisiji je takođe prikazano kako je Trump pružio ruku da se rukuje s vojnim zvaničnikom Severne Koreje koji mu je umesto toga salutirao, na šta je Trump onda salutirao njemu i tek posle se rukovali.

Pre nego što je prikazano kako su Trump i Kim potpisali zajedničku izjavu, voditeljka je rekla da je Trump pokazao Kimu svoju oklopnu limuzinu, primetivši da je za Amerikance poznata kao "zver".

U jednom trenutku ih je nazvala "dvojica vrhovnih vođa".

Odlazak Kima u Singapur je prikazan hronološki, počevši od crvenog tepiha s kojeg je krenuo na aerodromu u Pjongjangu.

Zatim je iz Singapura usledio snimak povorke automobila kojim je otišao do hotela Sent Ridžis prolazeći pored ljudi koji su mu mahali pored puta, dočekujući ga skoro kao rok zvezdu.

Potom je prikazan Kimov noćni obilazak grada uoči samita.

Ublažena retorika

Prikaz samita u državnim medijima je izuzetno važan zato što stanovništvu Severne Koreje, koje ima ograničen pristup vestima, daje predstavu šta se dešava, ali i kako vlada očekuje od njega da reaguje, navodi AP.

Za prosečnog Severnokorejca prikaz državnih medija Kimovih diplomatskih aktivnosti ove godine mora da je bio skoro zapanjujući, dodaje američka agencija.

Uoči samita, severnokorejski mediji su ublažili retoriku kako ne bi pokvarili atmosferu dok se Kim priprema za razgovor s liderom zemlje koju je Severna Koreje decenijama označavala kao najgore mesto na Zemlji, pored Japana, bivšeg kolonizatora.

Potpredsednik SAD Mike Pence i savetnik za nacionalnu bezbednost John Bolton bili su na meti kritika, ali je o Trumpu malo bilo reči.

Severna Koreja je predstavila Kimovu diplomatsku strategiju kao logičan sled posle onoga što je on nazvao završetkom plana za razvoj uverljive nuklearne odbrane na politiku neprijateljstva i "nuklearne ucene" iz Vašingtona.

Ta poruka je bila prisutna i u vestima u četvrtak u kojima je naglašeno da su razgovori s Trumpom bili usredsređeni na stvaranje novog odnosa u skladu s poslednjim promenama - što najverovatnije znači novi status Severne Koreje kao države s nuklearnim oružjem - i želje da se napravi mehanizam kojim bi osigurao trajni mir na Korejskom poluostrvu i konačno denuklearizacija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.