Mediji: Sirijska vlada odgodila odlazak na mirovne pregovore

Staffan de Mistura
Ured mirovnog posrednika UN-a Staffana de Misture nije komentirao planove delegacije sirijske Vlade (EPA)

Delegacija sirijske Vlade odgodila je odlazak na mirovne pregovore uz posredovanje UN-a koji se u utorak nastavljaju u Ženevi, javile su u ponedjeljak sirijske provladine novine Al Watan.

Ured mirovnog posrednika UN-a za Siriju Staffana de Misture nije komentirao planove puta delegacije sirijske Vlade.

Izvještaj Al Watana poziva se na diplomatske izvore u Ženevi, koji tvrde da je sirijska Vlada revoltirana izjavama sa sastanka sirijske oporbe u Rijadu, prenosi Fena.

Sirijske oporbene grupe drže se svojeg dugogodišnjeg zahtjeva da sirijski predsjednik Bashar al-Assad napusti vlast prije političke tranzicije.

Damask smatra tu izjavu “povratkom jednosmjernoj ulici”, javio je Al Watan, kako prenosi Reuters.

Sirijska oporba okupljena na sastanku u glavnom gradu Saudijske Arabije ustrajala je na zahtjevu da se Assadu u bilo kakvom mirovnom sporazumu ne smije dati nikakva uloga u prijelaznom razdoblju u uspostavi demokracije u toj zemlji.

Sastanak opozicije

Sirijske oporbene grupe sastale su se u nastojanju da postignu jedinstveno stajalište uoči mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a, dvije godine otkako je ruska vojna intervencija pomogla Assadovoj vladi da ponovno zauzme glavne sirijske gradove.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je u Sočiju primio Assada, s kojim je razgovarao o vojnim operacijama i političkom rješenju za sukob u Siriji.

U srijedu je Putin primio predsjednike Turske i Irana,  Recepa Tayyipa Erdogana te Hasana Rouhanija, s kojima je dogovorio da će se organizirati sirijski nacionalni kongres u Sočiju koji bi obuhvatio predstavnike vlasti i oporbenih grupa.

Izvor: Agencije