Mediji: Sirija aktivirala protuzračnu odbranu od ‘izraelskog napada’

Sirija, Damask, Rakete, Napad, Izrael
Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije nakon aktiviranja protuzračne odbrane (AP)

Izraelski ratni zrakoplovi izveli su udare kraj Damaska, ranivši osmero vojnika, javili su sirijski državni mediji, a oporbena promatračka skupina je navela da su ciljane vojne pozicije, kao i borci koji imaju podršku Irana te da je poginulo 12 osoba, prenijela je agencija Beta.

Sirijske vlasti su u noći sa srijede na četvrtak aktivirale sustav protuzračne obrane od “izraelskog napada” blizu prijestolnice Damaska, prenosi Hina državnu agenciju Sanu.

“Naša protuzračna obrana reagirala je na izraelsku agresiju” zapadno od Damaska, izvijestila je agencija Sana, dodajući da je napad izveden iz zračnog prostora iznad “okupiranog sirijskog Golana”.

“Protuzračna obrana je srušila većinu neprijateljskih raketa prije nego su pogodile cilj”, objavila je Sana, kako prenosi Hina.

Novinari agencije AFP su u više četvrti sirijske prijestolnice čuli snažne eksplozije malo poslije ponoći po srednjoeuropskom vremenu.

Više od 380.000 poginulih

Državna televizija je objavila snimke na kojima se vide eksplozije na crnom nebu nakon aktiviranja protuzračne obrane.

Sana dodaje da su na meti izraelskih napada bili sektor Al Kiswah, koji je i ranije bio gađan, te Marj al Sultane i Jisr Bagdad.

Odgovarajući na upit AFP-a, glasnogovornik izraelske vojske je rekao: “Ne komentiramo informacije stranih medija.”

Gađana su najmanje tri položaja vladinih i iranskih snaga blizu Damaska i zapadno od prijestolnice, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), koji dodaje da je na jednom od tih položaja buknuo požar.

U sirijskom sukobu, koji je izbio 2011. godine, izginulo je više od 380.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Izvor: Agencije