Mediji: SIPA pretresa aerodrom u Sarajevu zbog afere ‘Respiratori’

Afera 'Respiratori' izazvala je dosta polemike u Bosni i Hercegovini (Fena)

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zbog spornog uvoza respiratora iz Kine ponovo pretresaju carinsku ispostavu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, piše portal Klix.ba.

Iako su u medijima prvobitno plasirane informacije da je zagubljena dokumentacija o uvozu 80 respiratora u BiH, čiji je uvoznik kompanija FH Srebrena malina, Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, je demantovao tu informaciju.

“Istražioci su bili u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo i izuzeli su originalnu dokumentaciju, koja im je potrebna u postupku, što mi je potvrdio šef ove carinske ispostave. Dakle, dokumentacija nije zagubljena”, kazao je Kovačević.

Afera ‘Respiratori’ izazvala je dosta polemike u Bosni i Hercegovini. Sve je počelo nakon što je nakon što su mediji objavili da je Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) za nabavku 100 respiratora, plaćenih 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,3 miliona eura) angažirala firmu FH Srebrena malina iz Srebrenice  koja se bavi uzgojem malina i proizvodnjom delikatesa od malina.

Istraga u toku

Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu o ovom slučaju, no federalni premijer Fadil Novalić i suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak te vlasnik firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić negiraju bilo kakve nepravilnost u vezi sa nabavkom spornih respiratora.

Sva trojica su kratko bili privedeni, nakon čega je Sud Bosne i Hercegovine odobrio da se brane sa slobode.

Osim njih, osumnjičen je direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Oni se sumnjiče da su zloupotrijebili službeni položaj i da je firma FH Srebrena malina dobila ovaj posao uprkos tome što nije imala reference za to, dok drugim firmama nije omogućeno da se ravnopravno natječu za ovu vrijednu nabavku.

Tužilaštvo je naknadno saopćilo da nabavljeni respiratori ne odgovaraju za upotrebu u intenzivnog njezi.

Izvor: Agencije