Mediji: Saudijske vlasti plaćaju odštetu Khashoggijevoj djeci

Novinar Jamal Khashoggi ubijen je prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu (Al Jazeera)

Vlasti Saudijske Arabije plaćaju kompenzaciju djeci ubijenog novinara Jamala Khashoggija, piše The Washington Post.

U tekstu se navodi kako su svih petero Khashoggijeve djece dobili vile u Rijadu koje vrijede po četiri milijuna dolara, te primaju i redovite mjesečne naknade.

Američki list tvrdi da službeni Rijad tako pokušava ohrabriti dvojicu sinova i kćerke da ne pričaju o prošlogodišnjem ubojstvu njihovog oca.

Pozivajući se na izjave neimenovanih saudijskih dužnosnika, list piše kako djeca ubijenog Khashoggija primaju po najmanje 10.000 dolara mjesečne naknade koju im je, kao i dodjelu vila, krajem prošle godine odobrio saudijski kralj Salman bin Abdelaziz.

The Washington Post također tvrdi da bi Khashoggijeva djeca mogla u nagodbi za šutnju o ubojstvu oca od vlasti u Rijadu dobiti i desetke milijuna dolara.

Optužnice protiv 11 osumnjičenih

Saudijski dužnosnik je listu kazao da je pomoć ožalošćenoj obitelji dio saudijske tradicije i solidarnosti te je odbacio navode o pokušaju “ušutkivanja” ožalošćenih.

Jamal Khashoggi, novinar i kolumnist The Washington Posta, ubijen je 2. listopada prošle godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tursko tužiteljstvo otkrilo je da je brutalno udavljen po ulasku u konzulat te je njegovo tijelo potom raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdili, podsjeća Anadolija.

Potom su podignuli optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubojstvo, a tamošnje tužiteljstvo traži izricanje smrtnih kazni za pet prvooptuženih.

Izvor: Agencije