Mediji: Saudijske reforme – mučenje žena u zatvorima

U izvještaju se navodi da se Al-Hathloul još uvijek nalazi u zatvoru u Rijadu s drugim aktivisticama (Al Jazeera)

Britanski list The Sunday Times smatra da je saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman demontiranjem vjerskih vlasti (Odbora za promicanje vrlina i sprečavanje poroka) koje su desetljećima dominirale vjerskim životom u Saudijskoj Arabiji, s ciljem provođenja reformi u državi, doveo do stvaranja pretjerano ekstremne policijske države.

The Sunday Times je objavio izvještaj o hapšenju saudijskih aktivistica, posebno se osvrćući na slučaj Loujain al-Hathloul. Izvještaj sadrži izjave članova njene porodice i sestre Line al-Hathloul nastanjene u Belgiji o mučenjima kojima je ova saudijska aktivistica izložena već dugo vremena.

U izvještaju se navodi da se Al-Hathloul još uvijek nalazi u zatvoru u Rijadu s drugim aktivisticama, te da su sve one podvrgnute mučenjima elektrošokovima i bičevanju.

List prenosi da je porodica saudijske aktivistice izjavila da slučaj Loujain govori o transformaciji kraljevine u mračno doba za vrijeme vladavine Mohammeda bin Salmana, koji nije odgovarao za atentat na saudijskog novinara Jamala Khashoggija prošle godine.

Seksualno uznemiravanje

Loujain al-Hathloul je obavijestila porodicu da je bila zatvorena u samici gdje su je njeni tamničari udarali, vrijeđali i seksualno uznemiravali, a da se među njima nalazio i pomoćnik Mohammeda bin Salmana, kazala je Lina.

Lina je dodala da oni, odnosno saudijske vlasti, nikada ranije nisu upućivali optužbe za „izdaju“, već su umjesto toga koristili optužbu za „nevjerovanje“. Saudijci su u prošlosti bili sigurni u svojim domovima, međutim, sada se „veliki broj njih nalazi u zatvorima bez ikakve optužbe“, kazala je.

Lina je izjavila za britanski list da isprva nije mogla vjerovati sestri da je podvrgnuta mučenju, s obzirom na to da se Saudijci u prošlosti nisu „loše odnosili prema ženama“. Međutim, nakon istrage smo se uvjerili da je ona govorila istinu, kazala je Lina.

Također je izjavila kako su zatvorski službenici tražili od njene sestre da radi za njih. Trebala je uvjeriti djevojke koje su pobjegle iz kraljevine da se vrate u zemlju svojim porodicama, pošto je Loujain al-Hathloul njihov uzor, što je ona odbila.

Lina je kazala kako je to odbijanje možda bio razlog zbog kojeg je njena sestra Loujain zlostavljana.

„Zapravo, mi u porodici Al-Hathloul nemamo pojma zašto su je mučili“, dodala je i rekla: „Pronalaze li možda u tom mučenju neko zadovoljstvo? Čuli smo da joj se smiju u lice.“

Zabrana putovanja

Saudijske vlasti trenutno su zaustavile mučenje Loujain, koja je puštena iz samice i sada dijeli ćeliju s drugom ženom, navodi britanski list.

Također je dobila dozvolu da jednom sedmično telefonski razgovara sa svojom porodicom i da je članovi porodice koji se još uvijek nalaze u Saudijskoj Arabiji, roditelji i nekoliko braće i sestara, posjete jednom mjesečno. Članovima njene porodice koji trenutno žive u Saudijskoj Arabiji izdata zabrana putovanja izvan zemlje.

Većina optužbi koje su iznesene protiv Loujain temelje na njenim telefonskim razgovorima sa stranim novinarima i uposlenicima stranih ambasada u Saudijskoj Arabiji, izjavila je Lina za britanski list. Također je istakla da njen otac, bivši oficir mornarice Saudijske Arabije, trenutno priprema odbranu za Loujain na suđenju koje je odgođeno na neodređeno vrijeme.

The Sunday Times prenosi riječi jednog neimenovanog saudijskog zvaničnika koji je demantirao bilo kakve navode o mučenju ili lošem odnosu prema zatvorenicima, rekavši kako se optužbe protiv žena odnose na prijetnje nacionalnoj sigurnosti.

Izvor: Agencije