Mediji: Saudijska Arabija izgradila fabriku balističkih raketa

'Washington Post' piše da nije poznato kako su Saudijci dobili tehnologiju potrebnu za izgradnju objekta (EPA)

Američki list Washington Post izvještava da satelitski snimci ukazuju na to da je Saudijska Arabija izgradila svoju prvu fabriku balističkih raketa, prema stručnjacima za oružje i analitičarima fotografija, rekavši da to pokreće pitanja “o sve većim vojnim i nuklearnim ambicijama Kraljevine pod vladavinom prestolonasljednika Mohammada bin Salmana”.

List pojašnjava da se sumnjivo postrojenje nalazi u raketnoj bazi u Al-Watahu, u blizini glavnog grada Rijada, ali da se iz satelitskih snimaka nije moglo zaključiti je li objekat završen ili funkcionalan.

Američki list navodi da su pokušali doći i do zvaničnog saudijskog ili američkog komentara o satelitskim snimcima, međutim, glasnogovornik saudijske ambasade u Washingtonu odbio je komentirati prirodu objekta u raketnoj bazi.

Bin Salman ‘najavio’ nuklearnu bombu

Pentagon, State Department i Centralna obavještajna agencija (CIA) također su odbili dati komentar, navodi list te dodaje da su i kineska i pakistanska ambasada u Washingtonu također učinile isto.

Ako bude operativna, sumnjiva fabrika u raketnoj bazi u Al-Watahu omogućila bi Saudijskoj Arabiji da proizvede vlastite balističke rakete, smatraju vojni stručnjaci, što potiče strahove da će doći do trke u naoružavanju protiv saudijskog regionalnog rivala Irana, prenosi Washington Post.

Eksperti ističu da Saudijska Arabija trenutno ne posjeduje nuklearno oružje, tako da će oružje proizvedeno u toj fabrici vjerovatno biti konvencionalno.

Međutim, postrojenje za proizvodnju raketa “moglo bi predstavljati ključnu komponentu svakog eventualnog programa za nuklearno oružje u Saudijskoj Arabiji, što Kraljevini daje mogućnost da proizvede željene sisteme isporuke za nuklearne bojeve glave”.

Washington Post dodaje da nije poznato kako su Saudijci dobili tehnologiju potrebnu za izgradnju objekta, ali jedan od potencijalnih dobavljača mogla bi biti Kina.

Također navodi da je saudijski prestolonasljednik, kad je bio ministar odbrane 2015, zaprijetio da će razviti nuklearnu bombu ako to učini Iran.

Ubistvo novinara Jamala Khashoggija

List navodi da je Rijad pokušavao izgraditi nuklearnu elektranu koja bi bila korištena u mirnodopske svrhe, što su Amerikanci odbacili zbog strahova da Kraljevina ima i prikrivene ciljeve proizvodnje nuklearnog oružja.

Sjedinjene Američke Države pazile su na to da ne prodaju balističke rakete Saudijskoj Arabiji, a protivljenje prodaji oružja povećano je nakon ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, navodi Washington Post.

Međutim, eksperti odbacuju mogućnost da će Saudijska Arabija napraviti rakete dugog dometa i doći do nuklearnog oružja.

Izvor: Agencije