Mediji: Saudijci kupuju tehnologiju za balističke rakete od Kine

Kina je Saudijsku Arabiju nazvala 'opsežnim strateškim partnerom' i navela da prodaja oružja ne krši međunarodni zakon (Reuters)

Saudijska Arabija znatno je ubrzala razvoj svog programa balističkih projektila naručivanjem tehnologije iz Kine, navode američki mediji.

U priči objavljenoj u srijedu CNN navodi da je vlada Sjedinjenih Američkih Država dobila podatke o transferima tehnologije, ali da administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa nije podijelila znanje o tome s ključnim članovima Kongresa.

Jeff Stacey, savjetnik za američku nacionalnu sigurnost, koji je radio u State Departmentu za vrijeme bivšeg predsjednika Baracka Obame, za Al Jazeeru kaže da su ti medijski navodi “značajni i alarmantni”.

“Ključno je pitanje je li ova administracija, na bilo koji način, ne samo svjesna ovoga nego u dosluhu s ovim. Jesu li dio ovoga? Koliko su informacija, zapravo, dali Saudijcima? Koliko su oni odlučni gledati u drugu stranu?”, naveo je on.

Bijela kuća zaobilazi Kongres

Ta vijest objavljena je u vrijeme napetih odnosa Kongresa i Bijele kuće zbog veza sa Saudijskom Arabijom.

Grupa američkih senatora pokušava blokirati prodaju oružja Kraljevini, kao i Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Jordanu, nakon dvostranačkih kritika zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija i uloge Saudijske Arabije u ratu u Jemenu.

Trump je zaobišao Kongres prošlog mjeseca kako bi odobrio osam milijardi dolara vrijednu prodaju oružja tako što je proglasio vanredno stanje zbog rastućih tenzija s Iranom.

U saopćenju je Ministarstvo vanjskih poslova Kine navelo da su Peking i Rijad “opsežni strateški partneri” i “održavaju prijateljsku saradnju u svim područjima, uključujući prodaju oružja”.

“Takva saradnja ne krši međunarodne zakone, niti je dio rapidnog rasta količine oružja za masovno uništenje”, navode iz Ministarstva.

Iz State Departmenta objavili su da SAD ostaje posvećen “cilju uklanjanja svog oružja za masovno uništenje s Bliskog istoka”.

Još nema komentara iz Saudijske Arabije.

Fabrika zapadno od Rijada

Režim kontrole raketne tehnologije, nezvanični sporazum 35 država iz 1987, brani Saudijskoj Arabiji da kupuje balističke projektile od SAD-a i drugih; no, Kina nije potpisnica.

Bliskoistočna kraljevina decenijama kupuje kineske projektile, navode iz Inicijative za svjesnost o nuklearnoj prijetnji (NTI), grupe koja sarađuje s vladama na smanjenju ove prijetnje.

No, još se ne zna ima li Saudijska Arabija kapacitete za pravljenje vlastitih raketa ili razmještanje onih koje je godinama kupovala.

Izgleda da satelitski snimci, koje je prvobitno objavio Washington Post u januaru, pokazuju fabriku balističkih projektila u Al Dawadmiju, zapadno od saudijske prijestonice Rijada.

Tada su analitičari naveli da snimci pokazuju podudaranje s kineskom tehnologijom.

Novi snimak istog postrojenja do kojeg je došao CNN pokazuje “sličan nivo aktivnosti” u maju.

Prema “dva izvora upoznata sa situacijom”, iako je Obavještajni odbor Senata SAD-a dobio pristup saudijskim podacima, nije dobio detalje o saudijskom kupovanju tehnologije od Kine, navodi se u izvještaju.

Izvor: Al Jazeera