Mediji: SAD priprema antirusku ofanzivu u Srbiji

Beogradski mediji tvrde da je na djelu pokušaj potpunog američkog ovladavanja medijskim prostorom Srbije (Ilustracija)

Sjedinjene Američke Države i njezini NATO saveznici spremaju se za žestoku proturusku medijsku ofenzivu u Srbiji, pišu Večernje novosti.

Beogradski list navodi da dio iznosa od 250 milijuna dolara, koje je Kongres SAD-a za fiskalnu 2018. i 2019. godinu dodijelio Fondu za suprotstavljanje ruskom utjecaju, uskoro stiže i u Srbiju.

Prema informacijama Večernjih novosti, uvelike su u toku pripreme za lansiranje projekta “Suprotstavljanje ruskoj kampanji dezinformiranja na Balkanu”, koji bi trebao startati krajem ove ili početkom sljedeće godine pokretanjem “regionalnog medijskog centra za pitanja obrane i sigurnosti” pod radnim nazivom “Balkan Security Network”.

Radovima na “suprotstavljanju ruskom informativnom ratu u regiji”, što je zapravo pokušaj potpunog američkog ovladavanja tamošnjim medijskim prostorom, kako pišu Novosti, rukovode John Cappello, viši suradnik za vojna pitanja u Fondaciji za obranu demokracijâ (Foundation for Defense of Democracies, FDD) i nekadašnji američki vojni ataše u veleposlanstvima SAD-a u Srbiji i Izraelu, te Danijel Šunter, direktor nevladine organizacije Evroatlantska inicijativa (EAI) iz Beograda.

Dio šireg plana

Financiranje projekta, prema informacijama kojima raspolažu srbijanski novinari, ići će preko Atlantskog vijeća, njemačkog Marshallovog fonda, Nacionalne fondacije za demokratiju (NED), koja je jedan od glavnih financijera nevladinog sektora u Srbiji, kao i preko Američkog (vojnog) zapovjedništva za Europu (USEUCOM).

Očekuje se da će svoj doprinos dati i diplomatski predstavnici Njemačke, Kanade i Norveške, kao i Slovenije posredstvom umirovljenog pukovnika Antona Tunje, nekadašnjeg vojnog atašea Slovenije u Srbiji.

“Planovi za diplomatsko-vojno-propagandnu agresiju Zapada na Srbiju proističu iz Zakona o suprotstavljanju destabilizujućim aktivnostima Irana, koji je u američkom Kongresu usvojen 27. jula”, piše beogradski list.

Njime je predviđeno i osnivanje spomenutog “antiruskog propagandnog fonda” od 250 milijuna dolara, koji, kako je navedeno u zakonu, osim u Srbiji, treba biti iskorišten za suzbijanje ruskog utjecaja i u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Gruziji, Makedoniji, Moldaviji, Ukrajini, na Kosovu, kao i u članicama NATO-a i EU-a koje su “ranjive na utjecaj Ruske Federacije”.

Izvor: Agencije