Mediji: SAD planira poslati stotine vojnika u Saudijsku Arabiju

Očekuje se da će 500 vojnika otići u zračnu bazu Princ Sultan, u pustinji istočno od Rijada (EPA)

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom, pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju usred sve većih tenzija s Iranom.

Prema navodima dvojice neimenovanih američkih odbrambenih zvaničnika, očekuje se da će 500 vojnika otići u zračnu bazu Princ Sultan, koja se nalazi u pustinji istočno od saudijske prijestolnice Rijada, prenosi CNN.

Mali broj vojnika i pomoćnog osoblja već je na licu mjesta, a početne pripreme su napravljene za raketnu odbrambenu bateriju Patriot, kao i za poboljšanje piste i aerodroma, rekli su zvaničnici, prenosi Tanjug.

Ubistvo Jamala Khashoggija 

Sjedinjene Američke Države su htjele tamo stacionirati vojsku već neko vrijeme, jer, prema sigurnosnim procjenama, iranske rakete bi teško pogodile ciljeve na tako udaljenom području.

Odluka je uslijedila nakon što su odnosi SAD-a i Saudijske Arabije i dalje izuzetno osjetljivi zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Jamal Khashoggi, saudijski književnik i novinar, koji je živio u egzilu u SAD-u, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nakon serije kontradiktornih informacija o zločinu, Saudijska Arabija je priznala da je Khashoggi ubijen u zgradi konzulata, ali da su zločin počinili “odmetnuti agenti”.

Trumpova administracija je, međutim, saopćila da je posvećena pokušaju da pomogne u zaštiti Saudijske Arabije od agresije Irana.

Kongres još nije obaviješten

Prošlog mjeseca američka administracija je saopćila da će poslati još 1.000 vojnika na Bliski istok, u trenutku kada se napetost u Iranu rasplamsala, ali nije precizirala u koje zemlje će oni ići.

Snage koje idu u Saudijsku Arabiju su dio ovog paketa.

Kongres nije zvanično obaviješten o raspoređivanju, iako je jedan zvaničnik izjavio da im je data neformalna informacija, a najava se očekuje naredne sedmice.

U obavještenju Kongresu bit će dati precizniji detalji o američkim vojnim angažmanima u regiji koji su već javno objavljeni.

Izvor: Agencije