Oglasi

Mediji: SAD i Albanija žele Kosovo 'ugurati' na vježbe A-5

'Večernje novosti' pišu da SAD i Albanija žele Kosovo u vježbi Američko-jadranske povelje, a najveći pritisak trpi Bosna i Hercevovina.
Vojska, Kosovo, Vojska Kosova, VojniciPaket zakona o transformaciji KSS-a u vojsku usvojen je u Skupštini Kosova 14. decembra 2018.AP - Arhiva

SAD i Albanija pokušavaju, unatoč regionalnim sporazumima, Vojsku Kosova uključiti u vježbu Američko-jadranske povelje, koja se održava od 21. do 24. listopada u Albaniji, pišu Večernje novosti.

Kako navodi beogradski dnevnik, najveći pritisak trpi Bosna i Hercegovina, kako bi se složila sa sudjelovanjem Vojske Kosova, iako nije priznala neovisnost Kosova, prenosi Tanjug.

Vježba "Joint Reaction 2019" održava se u okviru A-5 inicijative, odnosno Američko-jadranske povelje, čije su članice Hrvatska, Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok Srbija ima status promatrača.

List piše da SAD, u nastojanju da osnaži neovisnost Kosova i da se Kosovske sigurnosne snage transformiraju u pravu vojsku, a Kosovu, kako se navodi, osigura monopol sile, žele u A-5, kao predvorje NATO-a, na mala vrata "ugurati" Kosovo.

Transformacija u Oružane snage Kosova

Paket zakona o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku usvojen je apsolutnom većinom glasova u Skupštini Kosova 14. prosinca prošle godine.

Glasanju nisu prisustvovali zastupnici iz srpske zajednice.

U paketu zakona su Zakon o Ministarstvu obrane, Zakon o Kosovskim sigurnosnim snagama i Zakon o službi u Kosovskim sigurnosnim snagama.

Tim zakonima Kosovske sigurnosne snage dobile su mandat da "štite teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Kosova", kao "vojne multietničke snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene za služenje u zemlji i inozemstvu, u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim mandatom".

Transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u Oružane snage Kosova podržale su tada SAD, Velika Britanija, Njemačka i Italija, dok je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je suvereno pravo Kosova da formira vojsku, ali je ocijenio da se to radi u nepovoljnom trenutku.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.