Mediji: SAD dozvolio Izraelu prodaju F-16 Hrvatskoj

F-16 Barak
Prije godinu kupovina je propala jer Izrael nije dobio američko odobrenje za isporuku aviona F-16 Barak Hrvatskoj (T. Brand / MORH)

Iz američkog State Departmenta je Državi Izrael još u rujnu 2017. godine poslan dokument u kojem se jasno navodi da Izrael Hrvatskoj mogu ponuditi i prodati borbeni zrakoplovi F-16 C/D u tzv. Barak konfiguraciji, prenosi portal zagrebačkog Večernjeg lista, objavljujući dokument i fotografije dokumenta za koji tvrde da to pokazuje.

U dokumentu se, tvrde, navodi i specifikacija u kojoj stoji da Hrvatskoj može biti isporučen modernizirani izraelski F-16 opremljen izraelskim ‘mozgom’ zrakoplova, tzv. misijskim računalom izraelskog proizvođača “Elbita” te navode kako se radi o dokumentu koji dokazuje da je Hrvatska dobila ‘zeleno svjetlo’ više puta te ruši tvrdnje da je Zagreb ignorirao američka upozorenja o problemima u vezi tog posla.

Uz američku redovnu tehnologiju, pored izraelskog misijskog računala, kako piše list, navodi se i drugi najvažniji dio opreme Baraka, a to je oprema za elektroničko ratovanje, tzv. RWR izraelskog proizvođača “Elisra”.

Navodi se kako je to američko odobrenje poslano Izraelu otprilike dva tjedna prije nego je Hrvatska, 3. listopada 2017. godine javno otvorila ponude za nabavu višenamjenskog borbenog zrakoplova.

Slanje tog dokumenta, stoji dalje, bilo je ključno da bi se Izrael uopće natjecao, a to je ujedno bio i najvažniji signal Hrvatskoj da se može odlučiti za nabavu borbenog zrakoplova F-16 Barak.

Plenković: Imamo ideju zašto je propala prodaja

Navodi se da je Večernji list u posjedu cjelovitog dokumenta koji sadrži dvije stranice što je, ističu, vrlo važno s obzirom na to da je proteklih dana na jednom hrvatskom portalu objavljen samo segment prve stranice dokumenta, koji je tako necjelovit poslužio kako bi se zapečatile tvrdnje kako su premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević i njegovi ljudi iz Povjerenstva za izbor zrakoplova lagali da posjeduju predodobrenje SAD-a za kupnju izraelskog Baraka.

U djelomično objavljenom dokumentu ne vidi se, navode, tko kome šalje dokument, a nije objavljena ni ključna druga strana dokumenta, gdje je navedena konfiguracija zrakoplova koji Izrael može ponuditi Hrvatskoj, a ona ga kupiti.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je rekao kako Vlada “ima ideju” zašto je propala prodaja izraelskih zrakoplova F-16 Barak te da se daljnji postupci u vezi nabave zrakoplova neće poduzimati dok se ne analizira taj slučaj. 

Plenković je istaknuo kako na sastanku u ponedjeljak s američkim veleposlanikom Robertom Kohorstom nije pitao zašto nije uspjela ta prodaja jer za to nije bilo potrebe. 

“Nisam ga trebao to pitati, Kao što znate, radimo temeljitu analizu cijelog procesa i iz razgovora s izraelskom stranom i konzultacija s američkom stranom mislim da imamo ideju zašto se to dogodilo”, kazao je premijer, naglasivši kako će se ta analiza, koja je i dalje u tijeku, pojasniti u narednim tjednima.

Robert Kohorst u ponedjeljak je priopćio kako Sjedinjene Američke Države nisu Hrvatsku nijednom savjetovale da ne kupuje izraelske borbene zrakoplove F-16, a da propast tog posla nije krivnja hrvatske Vlade, reagirajući time na medijske napise koji su uslijedili nakon njegove izjave ranije tijekom ponedjeljak, kad je govorio o dokumentu koji je dao premijeru Andreju Plenkoviću.

Plenković je kasnije rekao kako “taj dokument nije vidio” i da je to “razmjena tehničkih papira na razini američkog veleposlanstva i predstavnika hrvatskih vlasti”. 

Kohorst se u ponedjeljak u Banskim dvorima susreo s Plenkovićem, a nakon sastanka je komentirao izjavu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji “white paper” koji je SAD poslao Hrvatskoj vezano uz izraelsku prodaju F-16.

Kohorst: Dokument o kojem sam govorio nije toliko važan

Kohorst je kasnije u ponedjeljak priopćio kako su “njegove izjave medijima pogrešno interpretirane” i da ih stoga želi razjasniti. 

“Tijekom procesa donošenja odluke smo bili blisko koordinirani s hrvatskom Vladom, kroz elektroničku poštu, dokumente i susrete. Dokument koji sam spomenuo jutros nije toliko važan kako se predstavlja u dijelu medija”, priopćio je američki veleposlanik.

“On je bio dio naše razmjene s Vladom na tehničkoj razini i u njemu su bile dane informacije o američkom procesu prodaje trećoj strani, koji bi se odnosio i na ovu prodaju. Protivno onome što pišu neki mediji, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatsku vladu da ne kupuje izraelske zrakoplove F-16”, naglasio je Kohorst.

Istaknuo je kako je SAD vodio bilateralne razgovore s Izraelom o uvjetima moguće prodaje borbenih zrakoplova američke proizvodnje. 

“Nažalost, kao što se nekad događa u pregovorima, i to bez krivnje hrvatske Vlade, SAD i Izrael nisu uspjeli postići dogovor o uvjetima prodaje.”

Dodao je kako američka Vlada ima odličnu suradnju s Hrvatskom i vladom premijera Plenkovića te da Washington podržava hrvatsku kupovinu novih borbenih zrakoplova.

“Podržavali smo i izraelsku prodaju i učinili smo sve što smo mogli da se ona dogodi”, zaključio je.

Kohorst je ranije u ponedjeljak za N1 izjavio kako je Vlada RH bila upoznata s procedurom za dobivanje dozvole za prodaju borbenih zrakoplova F-16 s obzirom na to da je on premijeru Andreju Plenkoviću dao taj dokument.

Kohorst je nakon sastanka s Plenkovićem komentirao izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da postoji “white paper”, koji je SAD poslao Hrvatskoj vezano uz izraelsku prodaju F-16 Barak.

Grabar-Kitarović demantirala postojanje non-papera

“Mislim da je predsjednica govorila o dokumentu koji sam dao premijeru i koji definira proceduru za dobivanje dozvole za prodaju F-16. Nije to bio ‘white paper’ ili kritika pregovora već informacija. Ne znam što su svi znali, ali mi smo ih informirali kako proces funkcionira”, kazao je veleposlanik, kako prenosi Hina.

Grabar-Kitarović kazala je u nedjelju za N1 da su Amerikanci od početka bili jasni u vezi tehničkih uvjeta za transfer zrakoplova F-16, ali i da nitko nije mogao predvidjeti kakvi će problemi nastati između SAD-a i Izraela u vezi s time. 

Demantirala je postojanje američkog “non-papera” kojim je upozoreno na eventualne probleme s transferom izraelskih zrakoplova F-16 Barak i rekla da je postojao samo tzv. “white paper” s američkim tehničkim uputama za sve ponude pristigle ponude na natječaj MORH-a koje su uključivale izvorno američke zrakoplove. 

“Postoji pravilo prodaje trećoj strani koja mora uključivati američko odobrenje. Bili su svjesni kako proces funkcionira, ne znam jesu li znali sve detalje, ali su generalnu informaciju imali”, dodao je Kohorst.

Na pitanje zašto je proces propao, veleposlanik je rekao da ne zna.

“Američka vlada odobrila je transfer trećoj strani, ali izraelska i hrvatska strana nisu se mogle prilagoditi uvjetima. Mi smo dali odobrenje, ali ono nije bilo prihvatljivo ostalim stranama. Grubo rečeno, tražili smo da zrakoplovi budu vraćeni na NATO konfiguraciju, koja je i potrebna Hrvatskoj kao NATO partneru”, rekao je američki veleposlanik.

Vlada Hrvatske sredinom ovog mjeseca poništila je odluku o nabavci izraelskih zrakoplova nakon sastanka Vijeća za obranu na kojem je bilo predstavljeno izvješće o nabavci vojnih zrakoplova.

Poništena odluka o nabavci

“Kako bi se ugovor potpisao, država Izrael je trebala osigurati konačno odobrenje od SAD-a. Desetog siječnja 2019. Izrael nas je službeno izvijestio da ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje za isporuku F-16. Istaknuli su da su kroz čitav projekt Hrvatska i Izrael bili u dijalogu, da je Hrvatska pokazala profesionalizam te da Hrvatska nije odgovorna i ne može utjecati na ishod”, rekao je tada potpredsjednik Vlade i ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević.

Predstavnici Izraela nedugo prije u Zagrebu objasnili su kako nisu uspjeli dobiti konačno odobrenje SAD-a za prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj iako su imali njihovo predodobrenje za taj posao te da je to “isključivo njihova odgovornost”.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je rekao da nikad nije vidio tzv. “non-paper”, dokument u kojem je SAD navodno upozorio Hrvatsku da ne može dobiti onakve zrakoplove kakve je dogovorio s Izraelom.

Izrael i Hrvatska sklopili su ranije kupoprodajni ugovor vrijedan približno 400 milijuna eura za 12 zrakoplova F-16 Barak, odnosno modificirane izraelske verzije izvorno američkih letjelica.

Američka strana, međutim, pristala je na transfer trećoj strani samo “ogoljenih” letjelica, iz kojih bi bile uklonjene sve izraelske nadogradnje.

Hrvatska na to nije htjela pristati te je poništila odluku o nabavci nakon što je izraelsko izaslanstvo izvijestilo da nisu dobili konačno odobrenje SAD-a za transfer.

Izvor: Agencije