Mediji: SAD dao Salmanu rok od 72 sata za završetak istrage

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će sačekati kraj istrage u slučaju nestanka novinara (AP)

Američki državni sekretar Mike Pompeo je američkim medijima prenio da je predsjedniku Donaldu Trumpu preporučio da se Saudijskoj Arabiji da još nekoliko dana za okončanje istrage o nestanku Jamala Khashoggija. Neki američki mediji prenose da je Pompeo dao Mohammedu bin Salmanu rok 72 sata za završetak istrage.

“Čujemo mnogo različitih priča. Moramo dozvoliti da se istraga okonča. Kad se otkriju sve činjenice i kad mi sami na osnovu njih donesemo vlastiti zaključak, SAD će odlučiti šta je adekvatan odgovor”, rekao je Pompeo.

U međuvremenu, američki ministar finansija Steven Mnuchin otkazao je dolazak na konferenciju Inicijative za buduća ulaganja, koju organizira saudijska vlada od 23. do 25. oktobra.

Mnuchin je napisao na Twitteru da je tu odluku donio nakon sastanka sa Trumpom i Pompeom. 

Posjetu su otkazali i britanski ministar trgovine te holandski i francuski ministri finansija. To su samo posljednji u nizu otkazanih dolazaka na konferenciju. Prethodno su to učinile brojne investicijske i bankarske kompanije, čelnica MMF-a, kao i vodeći mediji poput NBC-ja, Financial Timesa, CNN-a i New York Timesa

Putin: Sačekati kraj istrage

Trump je na Twitteru ranije objavio kako je razgovarao sa prijestolonasljednikom Saudijske Arabije Bin Salmanom koji je „potpuno negirao da išta zna o dešavanjima“ u Istanbulu. Trump je još objavio kako mu je MBS rekao „kako je on već pokrenuo, i veoma će je brzo proširiti, punu i kompletnu istragu dešavanja“.

Nakon Pompeovog susreta sa kraljem i prijestolonasljednikom u utorak, američki državni sekretar je rekao kako je Saudijska Arabija posvećena provođenju kompletne istrage. Na pitanje da li su mu kazali da li je Khashoggi živ ili mrtav, Pompeo je odgovorio: „Oni nisu govorili ni o jednoj od činjenica.“

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će sačekati kraj istrage u slučaju nestanka novinara prije nego što odluči kakav utjecaj može imati sudbina Khashoggija na odnose sa Saudijskom Arabijom. 

Govoreći na forumu o međunarodnoj politici u Sočiju, ruski predsjednik nazvao je nestanak novinara “tragedijom”, ali je dodao da Moskva mora “razumjeti šta se desilo” prije nego što odluči kakav utjecaj to može imati na odnose sa Rijadom. 

“Oni koji vjeruju da se desilo ubistvo moraju predstaviti dokaze”, naveo je. 

Izvor: Agencije