Mediji: SAD dao jasne uvjete za razvoj saudijskog nuklearnog programa

Vlasti Saudijske Arabije ranije su najavile plan gradnje dva nuklearna reaktora u vrijednosti od sedam milijardi dolara (Reuters)

Vlasti Saudijske Arabije su nedavno saopćile plan razvoja nuklearnog programa, a u medijima je procurio dokument u kojem su vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) navele uvjete pod kojima zvanični Rijad može ući u taj projekt, javlja Anadolija.

Ministar energetike SAD-a Rick Perry 4. jula je tadašnjem saudijskom kolegi Khalifu al-Fatihu poslao pismo u kojem je naveo kako Saudijska Arabija može od SAD-a dobiti nuklearnu tehnologiju pod uvjetom da se ne upušta u obogaćivanje razblaženog urana.

U pismu, do čijeg sadržaja je došla medijska kuća “Bloomberg“, se također navodi da Saudijska Arabija mora poštovati međunarodne propise i da neće moći kupovati reaktore od Južne Koreje jer je riječ o reaktorima sa američkom tehnologijom.

Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz je početkom septembra razmijenio dotadašnjeg ministra energetike Al-Fatiha i na njegovo mjesto imenovao sina Abdulaziza bin Salmana. 

Nuklearna energija u mirnodobske svrhe

Novoimenovani ministar energetike i prirodnih resursa Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman izjavio je da njegova zemlja planira proizvodnju i obogaćivanje urana za potrebe nacionalnog programa nuklearne energije.

On je kazao da Saudijska Arabija želi kompletirati cijeli krug nuklearnog programa, što uključuje proizvodnju i obogaćivanje urana za potrebe nuklearnih elektrana.

“Cilj nam je da korištenjem nuklearne tehnologije u mirnodobske svrhe reduciramo ovisnost Saudijske Arabije o fosilnom gorivu”, kazao je Bin Salman.

Vlasti Saudijske Arabije ranije su najavile plan gradnje dva nuklearna reaktora u vrijednosti od sedam milijardi dolara, a kao partneri su se ponudile Kina, SAD, Rusija, Francuska i Južna Koreja.

Izvor: Agencije