Mediji: SAD blokira prodaju izraelskih aviona F-16 Hrvatskoj

F-16, Avioni, Borbeni avioni
Sporazum omogućuje da zemlje potpisnice nadlijeću svoje teritorije radi provjere vojnih kretanja i kontrolnih mjera naoružanja (EPA)

SAD blokiraju prodaju 12 izraelskih borbenih zrakoplova F-16 Hrvatskoj, tvrdi portal Axios pozivajući se na izraelske dužnosnike, prenijeli su hrvatski mediji.

Radi se o 12 zrakoplova iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, na kojima je Izrael napravio brojne preinake.

Hrvatska vlada je krajem ožujka ove godine jednoglasno odlučila kupiti 12 zrakoplova F-16 C/D Barak od Izraela.

Proizvođač tih zrakoplova je američki Lockhead Martin, a svaki proizvođač borbenih sustava obvezuje kupca da on bude krajnji korisnik.

Ako se takvi sustavi žele preprodati kao što je sada slučaj s izraelskim zrakoplovima, potrebna je opet suglasnost proizvođača, odnosno države, u ovom slučaju SAD-a.

Mediji: Sporna nadogradnja i prodaja

“Ovo je rijetko odstupanje nakon dvije godine iznimno bliskih odnosa Izraela i Trumpove administracije, posebno kad je riječ o vojsci i obrani”, piše novinar Barak Ravid, kako prenosi portal Index.hr.

Kako se navodi, izraelski premijer Benjamin Netanyahu u razgovoru s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom tijekom susreta u ponedjeljak u Bruxellesu upozorio je na ovaj problem, a Pompeo je navodnio kazao da on nije bio protiv prodaje, ali da je ministar obrane James Mattis sve blokirao.

Prema tim informacijama, ljudi iz Trumpove administracije su navodno bili ljutiti jer su Izraelci nadograđivali zrakoplove, a time su privukli Hrvatsku da se odluči za njihovu umjesto za ponudu SAD-a i tvrde, kako se navodi, da Izrael nema pravo prodavati zrakoplove, posebno ako u natječaju sudjeluje i SAD.

State Department i Pentagon još nisu ništa komentirali, piše Axios.

Krstičević: Odobrenje američke Vlade obaveza Izraela

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević izjavio je prošlog mjeseca u Bruxellesu da je Hrvatska pripremila ugovor o kupnji višenamjenskih borbenih zrakoplova, da se samo čeka odobrenje američke Vlade izraelskoj Vladi te da je to isključivo obveza Izraela.

“Mi smo čekali 15-ak godina, to nisu lake odluke. Ono što je ključno jest da je Hrvatska donijela odluka o kupnji višenamjenskih borbenih aviona od države Izrael uz potporu i razumijevanje Sjedinjenih Američkih Država. Što se nas tiče, mi smo finalizirali ugovor na kojem smo radili pet, šest mjeseci i sada se čeka odobrenje vlade Sjedinjenih Država vladi države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael”, rekao je Krstičević.

Ministar Krstičević nije tada htio spekulirati kada će Izrael dobiti odobrenje, do kraja ove godine ili početkom sljedeće.

Izvor: Agencije