Mediji: S. Arabija prodala zgradu u kojoj je ubijen Khashoggi

Turski zvaničnik izjavio je za 'Middle East Eye' da turske vlasti nemaju informacije koje bi mogle potvrditi prodaju zgrade (AP)

Saudijska Arabija prodala je zgradu u kojoj je bila njena diplomatska misija u Istanbulu, a u kojoj je prošle godine ubijen saudijski novinar Jamal Khashoggi, objavila je turska televizija.

Prema televiziji Haberturk, zgrada, locirana u naselju Levent, prodata je prije mjesec nepoznatom kupcu, i to za trećinu svoje vrijednosti.

„Nova zgrada konzulata već je kupljena, u distriktu Sariyer, gdje se nalazi i konzulat Sjedinjenih Američkih Država“, kaže se u izvještaju.

Turska televizija tvrdi da su saudijske vlasti trebale dozvolu Ministarstva vanjskih poslova prije nego što krenu u proceduru prodaje objekta, no zvaničnik ministarstva izjavio je za Middle East Eye da turske vlasti nemaju informacije koje bi mogle potvrditi prodaju zgrade.

Nisu mogli pronaći sve ‘bubice’

Khashoggi, kolumnist Washington Posta koji je živio u SAD-u, 2. oktobra 2018. godine je ušao u zgradu saudijskog konzulata kako bi prikupio dokumente za planirano vjenčanje, no, tamo je ubijen, a tijelo mu je raskomadano.

Turski mediji tvrde da su ostaci njegovog tijela, koji nikada nisu pronađeni, rastopljeni u kiselini.

Televizija Haberturk navodi da saudijski tim koji je doputovao u Tursku neposredno poslije Khashoggijevog ubistva nije uspio pronaći “bubice” skrivene unutar zgrade, te je zbog toga bilo potrebno naći novi objekat.

„Saudijski također pokušava prodati rezidenciju generalnog konzula, koja se nalazi u blizini konzulata, ali ne uspijeva pronaći kupca“, navodi televizija.

Izvor: Al Jazeera