Mediji: S. Arabija krenula s promjenama koje ne može podnijeti

Saudijski princ prijestolonsljednik računa na saudijsku omladinu kako bi ostvario svoje ambicije (EPA)

Američki list Foreign Policy objavio je tekst Firasa Maksada u kojem autor kaže da brz proces društvene i ekonomske transformacije koji se odvija u duboko tradicionalnom saudijskom društvu u posljednje vrijeme izaziva određeni vid zabrinutosti.

Maksad navodi da je tokom šetnje s grupom istraživača bliskoistočnih pitanja iz različitih think-tankova u SAD-u po ulicama Rijada, jedan od prijatelja, koji je cijeli svoj život proveo u Saudijskoj Arabiji, izrazio ogorčenost zbog trenutne situacije u zemlji.

Dodao je da su Saudijci nezadovoljni zbog toga što su njihove kćerke primorane raditi poslove koji ih izlažu interakciji s muškim kolegama bez nadzora.

“Vi znate kakav je ovdje mentalitet. ‘Ono što vlada radi neprihvatljivo je za tradicionalni saudijski način razmišljanja”, rekao je njegov kolega.

Autor pojašnjava da se svi Saudijci koje je upoznao, bez obzira da li su podražavatelji ili protivnici vladinih politika, slažu da je saudijski princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman promijenio dugogodišnji društveni ugovor u zemlji – radna mjesta koja osigurava država i velikodušne subvencije u zamjenu za potpunu lojalnost.

Više neće biti isto mjesto

Dodaje da novi (iako neartikulirani) ugovor pruža novoj saudijskoj generaciji mogućnost da se oslobodi od gušenja vjerskog establišmenta.

Dok je jedne prilike šetao, kaže autor, prišla im je djevojka i refleksivno zagrlila prijatelja u javnosti, što se smatra društveno neprihvatljivim ponašanjem u kraljevini.

Shvativši ozbiljnost onoga što je učinila, pokazala je na značku na svom reveru “Vision 2030”, kako bi izrazila podršku vladinoj politici.

Na kraju teksta zaključuje da saudijski prijestolonsljednik možda računa na saudijsku omladinu poput ove djevojke kako bi ostvario svoje ambicije.

Bez pouzdanih anketnih podataka, ostaje da se vidi hoće li u tome uspjeti ili ne.

U svakom slučaju, Saudijska Arabija više neće biti isto mjesto.

Izvor: Al Jazeera i agencije