Mediji: Rusija poklanja Srbiji dva Antonova

Antonov, Antonov An-26, Avion, Zrakoplov
Nesreća se dogodila u blizini grada Čuhujiva na istoku zemlje, dva kilometra od piste vojnog aerodroma (EPA)

Vojska Srbije dobit će od Rusije dva transportna zrakoplova Antonov, javlja agencija Sputnjik, ne navodeći izvor informacija, kako prenosi Tanjug.

Kako navodi ta ruska agencija, zrakoplovi An-26 u Srbiju bi mogli sletjeti u idućih deset mjeseci.

Riječ je o zrakoplovima srednje nosivosti proizvedenim prije svega za vojne potrebe.

Ranije stiglo šest MiG-ova

An-26 ima dva motora, a poboljšanje prethodnog modela, izmjenom zadnjeg dijela trupa na letjelici, osiguralo je velik otvor s utovarno-istovarnom rampom koja omogućava prijenos masivnog tereta, ali i desantiranje.

Nije poznato koliko je točno vrijedna ova donacija, ali se procjenjuje da jedan takav remontiran zrakoplov može koštati od pet do osam milijuna dolara.

U Srbiju je već stigla ruska donacija od šest lovaca MiG-29.

Posljednja dva od šest lovačkih zrakoplova MiG-29 stigla su u Beograd početkom listopada, čime je kompletiran dogovoreni paket ruske donacije, za koju će Srbija ipak platiti 180 milijuna eura.

‘Najsnažnija eskadrila u u regionu’

To je svota na koju je procijenjen remont i modernizacija ukupno deset MiG-ova – četiri, koliko ih sada ima ratno zrakoplovstvo Srbije, i šest novoisporučenih, prenijele su tada agencije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom kompletiranja isporuke da će Srbija “imati ozbiljnu eskadrilu, ubedljivo najsnažniju u regionu”.

Vučić je još dok je bio na funkciji premijera objasnio kako bi Srbiju kupovina tih zrakoplova, izvan ugovorenog rusko-srpskog vojnog aranžmana, koštala blizu 600 milijuna eura.

Izvor: Agencije