Mediji: Rusija dodatno oprema MIG-ove 29 isporučene Srbiji

MiG-29, Srbija, Avioni, Borbeni avioni
Namjera vlasti je da MiG-ovi dobiju najsavremeniju opremu i naoružanje kako bi na duži rok pokrile zaštitu zračnog prostora (Al Jazeera)

Beogradski tisak objavio je u ponedjeljak da će Rusija pomoći Srbiji da upotpuni započetu modernizaciju ratnog zrakoplovstva i oružanih snaga u cjelini, a nakon prošlogodišnje donacije šest MiG-ova 29 ti zrakoplovi bit će opremljeni i navođenim raketama “zrak-zrak”.

“Udarna pesnica MIG-ova 29, koji su jesenas stigli kao ruska donacija Vojsci Srbije, bit će navođene rakete ‘zrak-zrak’ koje se lansiraju s više od 25 kilometara daljine”, tvrde Večernje novosti, kako prenosi Hina.

List na svom internetskom portalu navodi i da će deset lovaca MiG-29, koliko ih sada ukupno ima Vojska Srbije, biti opremljeno i radarima koji otkrivaju ciljeve na udaljenostima i do 150 kilometara.

Ovi detalji vezani uz projekt modernizacije MiG-ova našli su se na pregovaračkom stolu tijekom nedavnog sastanka srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina s ruskim kolegom Sergejom Šojguom u Moskvi, tvrde Večernje novosti, pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskom vojnom vrhu.

Namjera – najsavremenija oprema i naoružanje

Ruska strana, po saznanjima tog lista, srpskom izaslanstvu “prenijela je čvrsto stajalište da će pomoći Srbiji da zaokruži oporavak svog Ratnog zrakoplovstva, ali i oružanih snaga u cjelini”.

Namjera srbijanskog državnog i vojnog vrha jest da MiG-ovi dobiju “najsuvremeniju opremu i naoružanje, kako bi na duži rok pokrili zaštitu zračnog prostora”, pa je u Moskvi dogovoreno da do kraja travnja bude potpisan definitivni ugovor o isporuci borbenih vozila BRDM-2, a očekuje se i okončanje razgovora “o donaciji i transportu tenkova T-72, koji će vrlo brzo biti u Srbiji”.

Rusko-srpska vojna suradnja najviše će, prema navodima beogradskog tiska, pridonijeti “posustalom srpskom zrakoplovstvu”.

Poznavatelji vojne tehnike tvrde za taj list da će u MIG-ove, “bez obzira na nijanse dogovora, biti ugrađen radar dometa većeg od 120 kilometara” te da će lovci RZVS “moći pratiti i po deset ciljeva istodobno i imati mogućnosti gađati četiri mete u isto vrijeme”.

Srbija je u konsolidiranju oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva zainteresirana i za dodatno proširenje flote MIG-ova 29, a za potencijalnu nabavu u igri je, osim Rusije, i Bjelorusija, “koja ima veliki broj letjelica tog tipa”.

Mogućnost da se Ratno zrakoplovstvo VS dodatno opremi tim borbenim zrakoplovima neizravno je potvrdio i ministar obrane Aleksandar Vulin u izjavi za rusku agenciju RIA Novosti, navodeći Rusiju i Bjelorusiju kao moguće partnere.

Vulin je koncem veljače boravio u Minsku i s bjeloruskim kolegom, generalom Andrejom Ravkovom, razgovarao, kako je navedeno, o unaprjeđenju bilateralne vojne suradnje i stanju u regiji i svijetu.

Kako je tada priopćilo srbijansko Ministarstvo obrane, Vulin je rekao da će Srbija i Bjelorusija nastaviti provoditi dogovore o vojnotehničkoj suradnji te da će vidno unaprjeđivati međusobne odnose.

Hrvatski pilot isprobao izraelski F-16

Dogovor o paketu donacije naoružanja i vojne opreme Rusije Srbiji objavljen je u prosincu 2016., a Moskva je u međuvremenu isporučila Beogradu šest korištenih zrakoplova MiG-29, čija će modernizacija koštati između 180 i 230 milijuna eura. Srbiju bi, kako je u prosincu 2016. priopćio tadašnji premijer Aleksandar Vučić, kupovina tih zrakoplova stajala približno 600 milijuna eura.

Istodobno, nakon što je Vlada Hrvatske nedavno donijela odluku o kupovini 12 rabljenih izraelskih višenamjenskih borbenih zrakoplova F-16, pukovnik Željko Ninić već boravi u izraelskoj vojnoj bazi Ramat David, gdje se nalaze zrakoplovi koje Hrvatska kupuje, prenosi Tanjug od portala Dnevnik.hr.

Ninić je, kažu, prvi isprobao najnoviju akviziciju Oružanih snaga Hrvatske, a prije nego što zrakoplovi iz Izraela stignu u Hrvatsku, u Izrael će na obuku otići i hrvatski tehničari.

Ninić je za hrvatski Globus kazao da će piloti u Izraelu biti obučeni do razine postizanja inicijalne operativne sposobnosti, što je razina definirana kao sposobnost izvršavanja zadataka koji se trenutačno obavljaju s postojećim MiG-ovima 21.

U prvoj grupi hrvatskih pilota na obuku će biti upućeno šest do osam pilota MiG-ova, a osnovni je cilj u tri godine postići optimalan broj pilotskog i tehničkog kadra da bi se sve operacije mogle provoditi samostalno, sigurno i sukladno propisima.

Kako je rekao, prva generacija bit će jezgro budućih instruktora pilota koja će obučavati mlade kolege, a podjednako će biti i za tehnički sastav, koji čini 40 tehničara i pet inženjera.

Prema njegovim riječima, obuka će obuhvatati zrakoplovnu borbu na svim udaljenostima i izvan vizualnog dometa, pojedinačno i s više zrakoplova protiv grupe protivnika i danju i noću.

Izvor: Agencije