Mediji: Rusija će Srbiji isporučiti Pancir uprkos američkom upozorenju

Sistem 'Pancir' prikazan je na zajedničkoj vojnoj vježbi ruske i srbijanske vojske kod Beograda (Predsjedništvo Srbije / Tanjug)

Rusija će Srbiji isporučiti sofisticirani proturaketni sustav Pancir, bez obzira na to što je SAD upozorio na moguće sankcije u tom slučaju, javlja američka agencija AP.

Prethodno je ruska agencija TASS najavila da će sustav Pancir-S biti isporučen Srbiji “u sljedećih nekoliko mjeseci, sukladno potpisanom ugovoru”, prenosi Tanjug.

Takvu je informaciju potvrdio Aleksandar Mihejev, direktor ruske agencije za uvoz i izvoz obrambenih proizvoda Rosoboroneksport.

“Raketni se sustavi sastavljaju, a srbijanski su specijalci na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odgode”, rekao je Mihejev.

Palmer prijeti sankcijama

Potom je AP prenio da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da Srbija kupuje obrambeno oružje od Rusije, ali želi izbjeći američke sankcije ili bilo kakvu vrstu konfrontacije sa SAD-om.

“Srbija se naoružava jer je slobodna zemlja okružena državama članicama NATO-a, sa kojima želimo prijateljske odnose”, kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, ne smije se dozvoliti da Srbija “bude slaba kao što je bila ‘90-ih godina”.

Posebni američki izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer, podsjeća AP, prošlog je tjedna upozorio Srbiju da bi nabavka ruskog oružja mogla prouzročiti američke sankcije.

Ključni saveznik Rusije

“Nadamo se da će naši partneri u Srbiji biti pažljivi u vezi s bilo kakvom transakcijom te vrste”, rekao je Palmer za makedonsku televiziju Alsat M.

Rusija pomaže Srbiji da ojača vojsku borbenim zrakoplovima, jurišnim helikopterima i tenkovima, što, kako konstatira AP, izaziva zabrinutost na Balkanu, koji je bio pogođen ratovima.

Srbija je, navodi dalje AP, ključni saveznik Rusije iako želi članstvo u Europskoj uniji, a Beograd inzistira na tomu da neće u NATO i odbija se pridružiti zapadnim zemljama u sankcijama uvedenim Rusiji zbog sukoba na istoku Ukrajine.

Izvor: Agencije