Mediji: Rosnjeft traži pomoć države

Osim Rosnjefta državnu pomoć zatražile i druge sankcijama pogođene ruske firme (Reuters)

Direktor ruskog naftnog diva Rosnjefta Igor Sečin zatražio je od vlade u Moskvi da kompaniji pomogne sa 1.500 milijardi rubalja (41,6 milijardi dolara) kako bi prebrodila sankcije Zapada, izvijestili su u četvrtak ruski mediji.

Prema tom bi planu država kupovala Rosnjeftove obveznice novcem iz stabilizacijskog fonda, objavio je list Vedomosti, pozivajući se na vladine izvore i pismo premijera Dmitrija Medvedeva koji je od dužnosnika tražio da analiziraju taj prijedlog.

Rosnjeftov je neto dug na kraju drugog tromjesečja iznosio 1.500 milijardi rubalja (41,6 milijardi dolara), a uglavnom je povezan s prošlogodišnjom 54 milijarde dolara „teškom“ kupnjom naftne tvrtke TNK-BP, ističu Vedomosti.

U prezentaciji se navodi da kompanija do kraja godine mora otplatiti 440 milijardi rubalja duga i još 626 milijardi rubalja u 2015.

Problemi zbog sankcija

Vedomosti prenose da je Sečin zatražio pomoć zbog zapadnih sankcija, budući da su Sjedinjene Države zabranile kredite Rosnjeftu s rokom dospijeća duljim od 90 dana, a sankcijama su se de facto pridružile i europske banke i investitori.

List napominje da u fondu nema dovoljno novca za tu injekciju, s obzirom na već uloženih 3.100 milijardi rubalja (86 milijardi dolara) u druge projekte.

Prema pisanju Vedomosti, anonimni dužnosnik nazvao je Sečinov plan „groznim“, a drugi izvor iz vlade smatra kako nije vjerojatno da će ga premijer Medvedev poduprijeti.

Rosnjeft je odbio komentirati napise.

Osim Rosnjefta, državnu su pomoć zatražile i druge sankcijama pogođene ruske tvrtke, uključujući Gazprombank, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

Izvor: Agencije