Mediji: Rezervna vojska Austrije na granici sa Slovenijom

Austrija, Granica, Vojnici
Austrija je sredinom aprila pozvala u službu pripadnike aktivne rezerve kako bi pomogli pripadnicima policije (EPA)

Austrija je, sukladno ranijim planovima, počela s raspoređivanjem pričuvnog sastava vojske na svojim granicama, a mjera je povezana sa situacijom vezi s pandemijom korona virusa i s ilegalnim migracijama.

Austrija je sredinom travnja, tijekom pandemije korona virusa, pozvala u službu pripadnike aktivne pričuve austrijske vojske kako bi te formacije pomogle pripadnicima policije.

Vojnici s djelovanjem na granici počinju ovih dana, navode slovenski mediji, koji se pozivaju na informacije iz Austrije, prenosi Hina.

U austrijskoj južnoj pokrajini Koruškoj, dijelom prema slovenskoj granici, vojnici iz pričuvnog sastava počet će s vježbom i djelovanjem u četvrtak, a u Štajerskoj su uključeni u kontrolu granice od utorka.

Provođenje sigurnosnih zadataka

Ti će vojnici policiji pomagati i na granicama sa Slovačkom i Mađarskom, i to u provođenju sigurnosnih zadaća na područjima gdje su prisutne migracije ili rizik od širenja bolesti COVID-19.

Na terenu bi trebali biti prisutni – ovisno o razvoju situacije – približno dva mjeseca, tvrde slovenski mediji, pozivajući se na izvore iz Austrije.

O razvoju situacije s epidemijom ovisi hoće li razdoblje uključenja tih postrojbi na granici biti produljeno, rekla je ministrica obrane Klaudia Tanner.

Slovenski mediji dodaju da je to prvi put od osnutka Republike Austrije da je u čuvanje granice uključena vojska.

Izvor: Agencije