Mediji: Rat u Gazi izvjesniji nego ikad

Izrael se još nada da će Hamas kontrolirati svoje oružje, prestati ispaljivati rakete i lansirati zapaljive balone (Al Jazeera)

Izraelska vojska priprema se za operaciju širokih razmjera na Pojas Gaze nakon izbora predviđenih za 2. mart ove godine, javio je izraelski list Israel Hayom (Izrael danas).   

“Izborna kampanja spriječila je veliku vojnu operaciju u Pojasu Gaze, a u Izraelu se suzdržavaju barem do 3. marta, odnosno dana nakon izbora”, naveo je list Israel Hayom, blizak odlazećem premijeru Benjaminu Netanyahuu.

“Prema svim nedavnim procjenama, velika vojna akcija u Gazi postala je izvjesnija više nego ikad. Izrael se još nada da će Hamas kontrolirati svoje oružje, prestati ispaljivati rakete i lansirati zapaljive balone, ali se čini da je sve manje šansi za to”, navodi list.

Posljednjih sedmica na granici između Pojasa Gaze i Izraela dogodio se primjetan porast napetosti, ali ne tempom koji vodi do vojne eskalacije, uprkos izraelskim pozivima da se snažno odgovori na ispaljivanje raketa i zapaljivih balona.

‘Operacija u korist Netanyahua’

List prenosi riječi visokog vojnog zvaničnika, ne navodeći njegovo ime, da “izraelska vojska lako može izazvati eskalaciju situacije. To bi dovelo do iste vojne operacije o kojoj je premijer nedavno govorio”, misleći time na Netanyahuove riječi da bi se Hamas trebao pripremiti za iznenađenje života.

“Međutim, zbog predizborne kampanje i procjene da će velika vojna kampanja poremetiti izborni proces, a možda i dovesti do odgađanja izbora, vojska u ovoj fazi radije odustaje od velikih napada iz odmazde i recipročno odgovara na napade Hamasa kako bi se izbjegle mjere koje mogu odgoditi glasanje”, dodao je izraelski vojni zvaničnik.

List ističe da bi velika vojna operacija mogla ići u korist Netanyahuu i ministru odbrane Naftaliju Bennettu.

Izraelski izbori zakazani za 2. mart bit će treći u manje od godine, nakon izbora provedenih u aprilu i septembru.

Izvor: Agencije