Mediji: Rat na Bliskom istoku bi mogao izbiti iznenada

SAD šalje dodatne vojne snage u Zaljev (EPA)

David Gardner, kolumnista lista Financial Times, upozorava na rizik izbijanja “iznenadnog rata” na Bliskom istoku.

U članku koji je objavio britanski list Gardner kaže kako na Bliskom istoku postoji mnogo “opasnih aktivnih elemenata” i mnogo “neumjerenih aktera” koji vjeruju u operativno djelovanje, kao što su američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, državni sekretar Mike Pompeo, izraelski premijer Benjamin Netanyahu, ruski predsjednik Vladimir Putin, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i komandant iranske Revolucionarne garde Qasem Soleimani.

Pored toga, u SAD-u se nalazi i “nepredvidivi” predsjednik Donald Trump.

Gardner dodaje kako je s grupom političara poput gore navedenih sasvim logično očekivati “nezgode, jer se neki ratovi mogu i događaju slučajno”.

Donald Trump pogoršava situaciju u regiji

Autor smatra da je “huškačka retorika” prema Iranu, koja dolazi od jastrebova američke administracije poput Boltona i Pompea, dio eskalirajuće kampanje protiv Islamske Republike, “što vjerovatno povećava rizik od rata”.

Taj rizik se uveliko povećao nakon Trumpove jednostrane odluke o povlačenju iz nuklearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa Sjedinjenim Američkim Državama i pet drugih svjetskih sila 2015. godine.

Washington je takvom odlukom oslobodio Teheran od poštivanja uvjeta sporazuma, koji predviđa zamrzavanje glavnine iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Prema Gardneru, Iran je do sada poštovao svoje obaveze, iako je Trump ponovo nametnuo sankcije ovoj zemlji i prijetio njenim saveznicima, ali i neprijateljima, kako bi ih prisilio da prestanu poslovati s Iranom.

Prema autorovoj procijeni, SAD ovakvim stavovima pogoršava situaciju u regiji.

Ovaj američki kolumnista smatra da su mjere koje je poduzela američka administracija, kao što su označavanje iranske Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom” i ukidanje izuzeća koja je ranije dodijelila pojedinim državama za kupovinu iranske nafte, poput detonatora koji je zamijenio “rijetki trijumf” diplomatije u najzapaljivijoj regiji u svijetu, u kojoj već bijesne posrednički ratovi.

Rizični i radikalni Benjamin Netanyahu

Također kaže kako je jedan od faktora rizika na Bliskom istoku Izrael, koji se, pod vodstvom “radikalnog” Netanyahua, smatra predvodnikom poteza protiv Irana.

U ovoj “mračnoj slici” postoje i drugi akteri, poput Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji podržavaju kurdske milicije u Siriji.

Ove dvije države, smatra autor, čine to s namjerom da potkopaju Iran i Tursku, dvije države koje se konfrontiraju sa svojim kurdskim manjinama.

Međutim, zaljevske države pod vodstvom Saudijske Arabije zabrinute su da se ne ponovi greška koju je Rijad napravio izbjegavanjem diplomatskih kontakata sa šiitskom većinom u Iraku, dopuštajući time Iranu da zauzme njegovo mjesto.   

Izvor: Agencije