Mediji: Rasizam u Americi nije izuzetak nego pravilo

Eurozastupnici osuđuju policijske intrervencije 'protiv mirnih američkih demonstranata i novinara' i 'zapaljivu retoriku' Donalda Trumpa (Reuters)

Rasizam u Sjedinjenim Američkim Državama nije izuzetak nego pravilo, smatra kolumnistica Nesrine Malik, koja kritizira one koji vjeruju da vrijednosti svojstvene SAD-u mogu prevladati policijsku brutalnost i maltretiranje Afroamerikanaca i manjina.

Kada je policija prošle sedmice uhapsila tamnoputog dopisnika CNN-a uživo u programu dok je izvještavao s protesta u Minneapolisu, to je naišlo na brojne osude i negodovanje, piše autorica.

U članku u britanskom listu The Guardian napominje da je Washington Post opisao taj incident kao znak “američkog raspada”.

Šef Grupe za građanske slobode opisao je taj slučaj kao “jadnu scenu”, dodajući da je incident naišao na masovne kritike na društvenim mrežama.

Kolumnistica kaže da se spisak stvari koje se, navodno, ne bi trebale događati u SAD-u i dalje povećava.

Na miroljubive demonstrante ispaljuje se suzavac, a onda američki predsjednik Donald Trump prijeti da će poslati oružane snage na one koji demonstriraju protiv ubijanja i ugnjetavanja.

SAD kao arapske diktature

Sjedinjene Američke Države oduvijek su bile policijska država za Afroamerikance i manjine jer zakon štiti samo bijelce, dodala je kolumnistica.

Navodi da je Amerika uvijek bila takva, a ono što je sada drugačije jest to što više ne osjeća potrebu za skrivanjem svoje prave prirode.

Otkad je Donald Trump postao predsjednik, neamerikanci su počeli upoređivati stanje u Americi s arapskim diktaturama.

Nesrine je ukazala na to da su Sjedinjene Američke Države iskorištavale tamnopute osobe i tretirale ih kao robove još od osnivanja države, kao i na brutalan odnos i masovnu eksploataciju tamnoputih robova, jer se na ropstvo gledalo kao na obilježje uspješnih civilizacija.

Autorica se vraća na trenutnu situaciju i kaže da je stopa smrtnosti od korona virusa viša među Afroamerikancima, da ih policija ubija, da se počiniocima ne sudi za ta djela te da Trump iskorištava rasnu netrpeljivost u zemlji.

Zaključuje da su krvoproliće, policijska represija nad demonstrantima i uskraćivanje ljudskih prava Afroamerikancima zapravo pravilo u SAD-u, a ne izuzetak.

Izvor: Agencije