Mediji: Prvi ruski Pancir u Srbiji do kraja sedmice

U novembru je objavljeno kako će Rusija Srbiji isporučiti sofisticirani sistem zračne odbrane 'Pancir' (EPA)

Prva isporuka od šest sistema za protivzračnu odbranu Pancir S1, koje je Srbija naručila od Rusije, trebala bi biti realizirana do kraja ove sedmice.

Posjetom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu trasiran je daljnji put vojnoj saradnji, navodi beogradski list Novosti i dodaje da je sporazum za jednu bateriju Pancira zaključen prošle godine.

Šojgu je tokom zvanične posjete Srbiji u ponedjeljak s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom razgovarao o saradnji u odbrani, prenosi Tanjug.

Ministri su istakli zajedničko opredjeljenje da saradnja između dvije države u sljedećem periodu bude dodatno unaprijeđena.

Američko upozorenje

Početkom novembra prošle godine je agencija AP objavila da će Rusija Srbiji isporučiti sofisticirani sistem zračne odbrane Pancir bez obzira na to što su Sjedinjene Američke Države upozorile na moguće sankcije u tom slučaju.

Takvu je informaciju potvrdio Aleksandar Mihejev, direktor ruske agencije za uvoz i izvoz odbrambenih proizvoda Rosoboroneksport.

“Raketni se sistemi sastavljaju, a srbijanski su specijalci na obuci. Sve se odvija po planu i neće biti odgode”, rekao je Mihejev.

Izvor: Agencije