Mediji: Prva pljačka banke u S. Koreji

Razbojnici su vjerojatno pri pljački imali pomoć 'iznutra' (AP)

Sjeverna Koreja poduzima sigurnosne mjere nakon pljačke banke u pograničnom gradu Chongjin, u sjevernoj Hamgyong provinciji, javljaju svjetski mediji pozivajući se uglavnom na subotnji izvještaj Radija Slobodna Azija (Radio Free Asia).

RFA se poziva na izvor koji je otkrio da je podružnica Središnje banke Sjeverne Koreje u tom gradu opljačkana 4. travnja.

Prema tim informacijama, pljačkaši su sa sobom odnijeli 70 milijuna vona, odnosno, kako pišu mediji, blizu 9.000 dolara, iako nije poznat službeni omjer valuta. 

Pri tome su vjerojatno imali pomoć ‘iznutra’.

Izvor je rekao kako se radi o prvoj pljački banke od osnutka te države te je vijest stoga privukla veliku pažnju javnosti, prenosi Yonhap.

Osiguranje nije bilo na svojem mjestu

Prema pisanju medija, iako postoji osiguranje i tijekom noći, rekao je izvor, u vrijeme pljačke djelatnici sigurnosti nisu bili na svojim položajima. Pljačkaši su tako, prema izvoru, razbili ulaz, uzeli novac i pobjegli.

Središnja banka Sjeverne Koreje, koja se našla na udaru inozemnih sankcija, ne bavi se, pišu svjetski mediji, samo tiskanjem novca, već ima razgranatu mrežu podružnica koje se bave i davanjem pozajmica, ali ne privatnim klijentima već uglavnom državnim tvrtkama za njihovo poslovanje.

Izvor: Al Jazeera