Mediji: Proteste u Srbiji podržala još 144 univerzitetska profesora

Grupa profesora koja podržava proteste navodi da imaju obavezu da zaštite javni interes (Tanjug)

Još 144 profesora i nastavnika Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu podržala su građanske proteste koji se održavaju već nedeljama u mnogim gradovima Srbije.

Oni su se tako pridružili kolegama sa Filozofskog fakulteta, Fakulteta političkih nauka i Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji su prethodno podržali proteste.

U proglasu, koji je objavio list Danas, navode: “U ime profesije i naše moralne obaveze prema studentima da negujemo slobodno mišljenje, slobodno izražavanje, pravo na istinito informisanje, kulturu dijaloga, da se zalažemo za vladavinu prava – sve ono što podrazumeva fundamentalne civilizacijske vrednosti i uvažavanje različitosti – dužni smo da dignemo svoj glas, u uverenju da građani Srbije zaslužuju bolje od onoga što im nudi ova vlast.”

Protesti izraz građanske neposlušnosti

“Smatramo neophodnim da u ovom trenutku podržimo sve vidove otpora autokratskom režimu, koji zloupotrebljava oruđa vlasti i produbljuje društvene razlike, ugrožavajući socijalnu sigurnost svih građanki i građana”, navodi ova grupa profesora.

Napominju da aktuelne proteste vide kao “izraz građanske neposlušnosti koji za cilj ima strukturnu promenu sistema vlasti i demokratizaciju društva” i pozivaju kolege sa svih univerziteta u Srbiji da se svojom podrškom pridruže građanima Srbije.

“Naša misija je javna, mi imamo obavezu da zaštitimo javni interes, mi pripadamo svima, mi pripadamo društvu”, poručuju u svom proglasu.

Među potpisnicima najbrojniji su oni koji predaju na Ekonomskom, Filološkom i Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Izvor: Agencije