Mediji: Proširenje EU-a u krizi, vrijeme za Balkansku uniju

Potrebno je da se odnos Evropske unije i zapadnog Balkana iznova definira, piše austrijski list (EPA)

Politika proširenja je u ćorsokaku, piše bečki dnevnik Presse, navodeći da bi alternativa mogla biti formiranje “balkanske unije”, po uzoru na Evropsku uniju.

Ako u tome uspiju, zemlje regije bi mogle zajedno pristupiti EU, dodaje list.

Riječ je, navodi se, o prijedlogu da se odnos EU-a i zapadnog Balkana iznova definira.

EU se, ističe list, pravi kao da namjerava da primi zemlje zapadnog Balkana, a one kao da žele pristupiti, po uzoru na period realnog socijalizma, kada se kao vic prepričavalo da su se komunistički planeri privrede pretvarali da plaćaju radnike, a radnici se pretvarali da rade.

Međutim, situacija nije ni u jednoj zemlji za šalu, pošto su prisutni nezaposlenost, odliv stanovništva, cinična upotreba historije kao politički instrument, piše bečki dnevnik.

List piše da iako balkanske zemlje stvaraju privid da će jednog dana pristupiti EU, to, međutim, nije spriječilo da stanje na tom području danas bude opasno, kao nikada od kraja ratova.

Novi odnos EU-a i zapadnog Balkana

Stoga Presse ocjenjuje da je politika širenja EU-a doživjela, po tom pitanju, neuspjeh.

Sada se pruža prilika za drastičnu političku odluku i EU bi mogla, nakon izbora za Evropski parlament, s novim rukovodstvom, “povući ručnu”, pošto većina građana nije zainteresirana za prijem jako siromašnih i institucionalno preopterećenih članica, te u potpunosti odustati od namjere da zemlje regije učini spremnim za prijem.

Takva politika, podvlači Presse, bila bi historijska greška.

Upozorenja prema kojima bi onda Kina, Rusija i Turska između sebe podijelile regiju dobila bi brzu potvrdu, ali za političkom stabilnošću Kremlj, kao ni Komunistička partija Kine, ili turske autokrate nisu zainteresirani te bi kraj tenzija među balkanskim narodima bio nezamisliv, ukazuje list.

Podvlači da se EU ne može ponašati po sistemu “daleko od očiju, daleko od srca”, jer se radi o problemu na samoj granici Unije.

“Zbog toga bi bio potreban prijedlog za novi odnos EU-a i zapadnog Balkana. I to ponudom: vi izgradite u roku od deset godina ‘zapadnobalkansku uniju’ po identičnom uzoru EU – ukidanjem granica, zajedničkim tržištem sa četiri osnovne slobode, zajedničkom energetskom politikom, zajedničkom politikom u telekomunikacijama, saobraćaju, sve to zajedno s građanskim pravima”, navodi Presse.

Zapadni Balkan učiniti evropskim

Radi se, kažu, o stvarnoj primjeni prava EU-a, kao što to svi kandidati kažu da žele učiniti.

“MI, EU, podržavamo vas sa pet puta više novca nego do sada kroz pristupnu pomoć. To bi bilo onda 60 milijardi eura. Toliko novca Unija godišnje daje na podsticaje svoje poljoprivrede. I kada sve to uspijete, primit ćemo va sve zajedno, umjesto po aktuelno fingiranom regata sistemu, koji skriva opasnost da, naprimjer, Srbija nakon pristupa blokira prijem Albanije, ili slično”, ističe bečki dnevnik.

Naglašava da bi se to moglo nazvati “novim Schumanovim planom”, jer je izjava šefa francuske diplomatije Roberta Schumana iz 1950. godine aktuelna za današnje političke zadatke na zapadnom Balkanu.

“Evropa se ne može jednim udarcem uspostaviti i nije samo jednostavno ujedinjavanje. Nastaje kroz konkretne činjenice”, podsjeća list na Schumanove riječi.

Najzad, list ističe da to nema nikakve veze s ponovnim uspostavljanjem konačno neuspjele Jugoslavije.

Radi se, prije svega, o tome da se hrabrom civilnom društvu da ovlaštenje da svoje političare natjera na solidarnost da konačno zapadni Balkan učine evropskim, zaključuje Presse.

Izvor: Agencije