Mediji: Pritvoreni brat i nećak saudijskog kralja

Vijest o pritvaranju dva člana saudijske kraljevske porodice objavljena je kasno u petak (Reuters)

Saudijska Arabija pritvorila je dva istaknuta člana kraljevske porodice – princa Ahmeda bin Abdulaziza, koji je mlađi brat kralja Salmana, te kraljevog nećaka Mohammeda bin Nayefa, prenose Al Jazeera English i agencije, pozivajući se na izvore upoznate s ovom problematikom.

The Wall Street Journal je u petak navečer po lokalnom vremenu objavio informacije o pritvaranju ove dvojice, kao i Bloomberg.

Još nema komentara saudijskih vlasti.

Nawaf bin Nayef, mlađi brat princa Mohammeda, također je pritvoren, navodi New York Times

Konsolidacija moći

Mohammed bin Salman, saudijski princ prijestolonasljednik i sin kralja Salmana, de facto vladar kraljevstva, poduzima korake da konsolidira moć u svojim rukama od kako je Mohammeda bin Nayefa zamijenio na mjestu prvog kandidata za nasljeđivanje trona 2017. godine.

Već te godine je uhapsio nekoliko članova kraljevske porodice u kampanji protiv korupcije.

Princ Mohammed, poznat po skraćenici MBS, pokvario je svoje odnose s nekim istaknutim ograncima vladajuće porodice tako što je ojačao vlasti u svojim rukama.

Neki dovode u sumnju njegove sposobnosti da vodi državu nakon 2018. godine i ubistva istaknutog novinara Jamala Khashoggija u Turskoj te velikog napada na saudijsku naftnu infrastrukturu prošle godine, navode izvori Reutersa.

Mogući nasljednik

Izvori navode kako oni u kraljevskoj porodici koji žele promijeniti raspored nasljeđivanja kraljevske krune vide princa Ahmeda, jedinog pravog i jedinog živog brata kralja Salmana, mogućim izborom, koji bi dobio podršku porodice, snaga sigurnosti i nekih sila Zapada.

Krajem 2018. godine je objavljen video princa Ahmeda, gdje se suočio s nekim demonstrantima ispred rezidencije u Londonu i gdje se čini kako kritizira kralja Salmana i njegovog sina zbog rata u Jemenu.

“Ne krivite cijelu porodicu… Oni koji su odgovorni su kralj i njegov nasljednik. U Jemenu i drugdje naše nade su da će rat stati danas, a ne sutra”, rekao je on.

Izvor: Al Jazeera i agencije