Mediji: Pripreme za sastanak Netanyahua i Bin Salmana

Na samit su pozvani brojni čelnici iz zemalja Bliskog istoka (Al Jazeera)

Izraelski list Israel Hayom (“Izrael danas”) prenosi od visokih diplomatskih izvora da se vode intenzivni razgovori između Washingtona, Tel Aviva, Kaira i Rijada o sazivanju samita u Kairu, koji uključuje i sastanak između izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

List je naveo da bi samit trebao biti održan u sljedećim sedmicama, a da će na njemu sudjelovati predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Saudijske Arabije, kao i čelnici Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sudana, Bahreina i Omana.

Visoki arapski zvaničnici obavijestili su Israel Hayom da američki državni sekretar Mike Pompeo i njegov tim posljednjih mjeseci posreduju između Izraela i Saudijske Arabije kako bi samit bio održan.

Palestinci nisu dobili poziv

List dodaje da je i Jordan pozvan da sudjeluje, ali da kralj Abdullah II nije potvrdio da će se to dogoditi.

Prema riječima visokog zvaničniku, jordanski kralj želi da predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas dobije poziv za sudjelovanje na samitu te da je Amman primio poruke iz Washingtona u kojima se navodi da u vezi s tim postoje razgovori s palestinskim vlastima i da je Izrael načelno pristao na sudjelovanje Palestinaca.

List prenosi da je istaknuti palestinski zvaničnik rekao da će se palestinsko rukovodstvo trenutno pridržavati bojkota Washingtona i zamrzavanja diplomatskih veza s Izraelom.

Izvor: Agencije