Mediji pozvali Merkel i Macrona da podrže autorska prava

Pregovori o direktivi došli su do ključne tačke (EPA)

Predstavnici evropskih novinskih agencija, medijskih kuća i novinarskih udruženja poslali su otvoreno pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu izražavajući podršku Evropskoj uniji u donošenju direktive o autorskim pravima na jedinstvenom digitalnom tržištu, čiji su dijelovi pokrenuli brojne rasprave u javnosti. 

Predsjednici Evropskog udruženja novinskih agencija – EANA, Evropske federacije novinara – EFJ i drugih organizacija koje predstavljaju interese desetak hiljada medijskih kuća, novina, agencija i novinara diljem EU-a u pismu su naglasili kako pomno prate prijedloge oko direktive, koju bi trebao donijeti Evropski parlament. 

Riječ je o mjeri kojom se nastoje dati bolji pravni instrumenti kreativnim, kulturnim i medijskim industrijama, no njeni kritičari tvrde kako će ona ugroziti slobodu interneta i uvesti cenzuru.

Ključni Član 11.

Od 28 članica EU-a, do sada ju je potpisalo njih osam, među njima i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

U otvorenom pismu poslanom u četvrtak upozorava se kako internetske platforme svakodnevno koriste sadržaje izdavača i novinskih agencija kako bi stvarali prihode od reklama, bez kompenzacije novinarima i medijima koji su ga stvorili, koji ulažu u budućnost novinarstva i urednički su i pravno odgovorni za taj sadržaj.

“Bez jasne pravne zaštite sadržaja medijskih izdavača, kao što je predloženo u Članu 11, održivost slobode medija i profesionalnog novinarstva je u opasnosti, pa zbog toga evropsko zakonodavno tijelo mora ispraviti postojeću neravnotežu u online ekosistemu”, upozorava se u pismu.

Član 11. trebao bi uvesti novo pravo pomoću kojeg bi izdavači na digitalnom tržištu mogli kontrolirati kako se njihovi sadržaji prenose, stavljaju na raspolaganje javnosti i umnožavaju te odrediti uvjete licenciranja.

Protivnici ovog člana tvrde kako bi zbog njega velike internetske platforme zbog uštede mogle isključiti brojne manje medije, što bi moglo ugroziti dostupnost informacija javnosti.

Značaj medija

Evropske medijske organizacije u pismu Merkel i Macronu izražavaju snažnu podršku pokušajima EU-a da “uvede pravednost i osigura da sve online platforme adekvatno isplaćuju proizvođače sadržaja, novinare i medije”.

Naglašava se kako su pregovori o direktivi došli do ključne tačke, zbog čega su potpisane organizacije zabrinute da bi izostanak dogovora između Njemačke i Francuske u narednim danima mogao ugroziti cijelu reformu autorskih prava na evropskom nivou.

“Pozivamo vas da odmah krenete djelovati i postignete dogovor na vrijeme o direktivi, kako ne bi ugrozili tu reformu, koja je ključna za osiguravanje održivosti slobodnih i nezavisnih medija, koji su u srcu naših demokratija”, zaključuje se u pismu.

Izvor: Agencije