Mediji: Pompeo predložio Trumpu napad na Soleimanija

Mike Pompeo je ranije kazao da se 'neće povući iz javne službe dok Qassem Soleimani ne ode sa bojnog polja', tvrde izvori (EPA)

Državni sekretar SAD-a Mike Pompeo bio je inicijator odluke predsjednika Donalda Trampa da odobri napad na iranskog generala Qassema Soleimanija, objavio je CNN, dok The New Yok Times navodi da iza toga stoji direktorica Centralne obavještajne afencije (CIA) Gina Haspel.

Izvori tvrde da je napad na proiranske trupe u Iraku bio potez visokog uloga, koji je pokazao Pompeov status najutjecajnijeg zvaničnika za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, prenois Tanjug pisanje američkih medija.

Uklanjanje lidera elitne jedinice Revolucionarne garde “sa bojnog polja” bio je cilj najvišeg američkog diplomate već desetljeće, prenosi CNN izjavu neimenovanog zvaničnika, koji kaže da je Pompeo s tim prijedlogom izašao pred Trampa.

‘Soleimani je bio izvor problema’

Američki mediji, pozivajući se na izvore bliske Pompeu, dalje navode da je državni sekretar tokom karijere vjerovao da je Iran u korijenu svih problema na Bliskom istoku i fokusirao se na Soleimanija, “komandanta u sjenci”.

Kao bivši diplomac West Pointa, koji još uvek ima mnogo prijatelja u vojsci na Bliskom istoku, Pompeo je bio uvjeren da je Soleimani kriv za smrt stotine američkih vojnika, kao i da je arhitekta iranskih vojnih operacija u Iraku i Siriji.

Izvor kaže da je Pompeo izjavio da se “neće povući iz javne službe dok Soleimani ne ode sa bojnog polja”.

Poslije izjave da se neće kandidirati za senatora u Kansasu, gotovo je izvesno da će Pompeo nastaviti s utjecajem u Trumpovoj administraciji, a koji je, prenosi CNN, u rangu “državnog sekretara, ministra odbrane i direktora CIA-e”.

NYT ima drugačije informacije

Međutim, NYT prenosi da je druga ličnost utjecala na Trampovu odluku, potpuno predvidjevši reakciju Irana.

Direktorica CIA-e je ocijenila da je prijetnja koju predstavlja iranski general veća od prijetnje od reakcije Irana ako bi on bio ubijen, navode izvori iz američke administracije.

Kako se navodi, Gina Haspel je predvidjela raketiranje baza s američkim trupama u Iraku kao najizgledniju reakciju Irana, što se u srijedu i dogodilo.

List navodi kako ona nije formalno zauzela stav o tome da li Soleimani treba biti ubijen, njena analiza je protumačena kao uvjerenje CIA-e da bi njegova likvidacija ojačala, a ne oslabila pozicije SAD i sigurnost na Bliskom istoku.

Prethodno su se nizali različiti scenariji o mogućoj odmazdi Irana za ubistvo Soleimanija, koji su uključivali raketne udare, terorističke akte usmjerene na Amerikance na Bliskom istoku ili napad stotina pripadnika proiranske milicije na zračnu bazu Al-Asad.

Dobra procjena američke obavještajne službe doprinijela je tome da su projektili uništili prazne hangare i havarisane avione, pa nije bilo poginulih američkih ili iračkih vojnika, prenosi NYT.

Izvor: Agencije