Mediji: Planovi Bijele kuće za samit Trumpa i Putina

Sadržaj razgovora i njegovo trajanje u potpunosti ovise o dvojici čelnika, tvrdi Kremlj (EPA)

Zvaničnici Bijele kuće prave planove za mogući samit američkog predsjednika Donalda Trumpa i ruskog predsjednika Vladimira Putina, piše Wall Street Journal.

Pozivajući se na istaknutog zvaničnika administracije, list navodi se da je američki ambasador u Rusiji Jon Huntsman trenutno u Washingtonu, kako bi pomogao da se sastanak organizuje.

“To je projekat ambasadora Huntsmana, koji traje već mjesecima, da se organizuje formalni sastanak Putina i Trampa”, rekao je za Wall Street Journal zvaničnik Bijele kuće.

Ljudi upoznati sa planovima kažu da je cilj samita da se razmotre pitanja koja već dugo opterećuju odnose dvije zemlje.

Američke obavještajne agencije su zaključile da se Rusija miješala u predsjedničke izbore 2016, u namjeri da se pomogne Trumpu da pobjedi. Trump demantuje da je bilo ikakvog dosluha sa Rusijom, podsjeća list, a prenosi Glas Amerike.

Protjerivanje diplomata

SAD su također osudile rusko savezništvo sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom i izrazile protivljenje vojnoj intervenciji Moskve u istočnoj Ukrajini.

Napetost između Washingtona i Moskve eskalirala je u martu, kada su SAD i desetine drugih zemalja protjerale određeni broj ruskih diplomata, nakon što su bivši ruski dvostruki špijun i njegova kćerka otrovani u Britaniji nervnim agensom. Rusija je demantovala da je odgovorna i optužila SAD za zavjeru da se špijun otruje radi održavanja jedinstva Zapada.

Kada je riječ o potencijalnom samitu, zvaničnik navodi da je potrebno još mnogo planiranja i da tek treba da se odrede vrijeme i mjesto održavanja susreta.

Ako do njega dođe, biće to treći susret dvojice lidera. 

Izvor: Agencije