Oglasi

Mediji: Pjongjang nastavlja raditi na nuklearnom postrojenju

Tokom susreta Donalda Trumpa i Kim Jong-una nije određen tačan vremenski plan zatvaranja sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.
Donald Trump je prošle sedmice najavio skori početak tog procesaArhiva

Pjongjang unapređuje svoje postrojenje za nuklearno istraživanje, uprkos obećanju o denuklearizaciji Korejskog poluotoka koje je dao na Samitu u Singapuru, piše internetska stranica koja prati događaje u Sjevernoj Koreji.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un obećao je da će "raditi" na tom cilju, povodom susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom 12. juna u tom otočnom gradu-državi.

No, denuklearizacija Korejskog poluotoka nije jasno definirana.

Na susretu na vrhu nije donijet ni tačan vremenski plan zatvaranja sjevernokorejskog nuklearnog arsenala.

Trump je prošle sedmice najavio skori početak tog procesa.

Radovi na infrastrukturi

Nedavne satelitske slike pokazuju ne samo da se radovi u Yongbyonu, najvećem sjevernokorejskom nuklearnom postrojenju, nastavljaju, nego da Sjever tamo radi i na infrastrukturi.

"Neslužbene satelitske slike od 21. juna pokazuju da se radovi na unapređenju infrastrukture u Centru za naučno istraživanje Yongbyon nastavljaju ubrzanim ritmom", piše stranica 38 North.

Ističe se da ti radovi "ne moraju biti povezani sa sjevernokorejskom najavom o denuklearizaciji".

Moguće je da stručni timovi za nuklearni program "rade uobičajeno u očekivanju posebnih naredbi iz Pjongjanga".

Sjeverna Koreja je prošlog mjeseca u kontroliranoj eksploziji uništila Punggye-ri, jedino postrojenje za nuklearno istraživanje na kojem je izvela šest atomskih pokušaja, što je ocijenjeno kao znak dobre volje uoči samita.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.