Oglasi

Mediji: Perkoviću i Mustaču potvrđen doživotni zatvor

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je 3. augusta 2016. dvojicu agenata hrvatske i jugoslavenske tajne službe na doživotni zatvor.
Odluka o reviziji postupka nosi datum 2. maj, a datum otpravka je 28. majAl Jazeera

Vrhovni sud Njemačke, sa sjedištem u Karlsruheu, potvrdio je kazne doživotnog zatvora za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše pripadnike hrvatske i jugoslavenske tajne službe.

Hrvatska radio-televizija je javila, pozivajući se na svoja saznanja, da odluka o reviziji postupka nosi datum 2. maj, a datum otpravka jest današnji.

Viši zemaljski sud u Muenchenu osudio je 3. augusta 2016. dvojicu agenata jugoslavenske tajne službe na doživotni zatvor zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Ðurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Perković i Mustač izručeni su Njemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, kojem se Hrvatska tada protivila.

Suđenje Perkoviću i Mustaču u Muenchenu trajalo je 22 mjeseca, a nakon toga je njihova odbrana uložila žalbe, koje su odbijene.

Promijenjen zakon o hapšenju

Suđenje, koje je trebalo biti okončano u aprilu 2015, odužilo se zbog velike količine dokumenata koji su tokom suđenja pristizali iz Hrvatskog državnog arhiva i bili uključivani u dokazni materijal.

Proces se produživao i zbog čestog neodazivanja svjedoka, kao i činjenice da su mnogi važni svjedoci davali iskaz posredstvom videoveza, za što su bile potrebne dugotrajne tehničke pripreme.

Hrvatska javnost u početku je intenzivno pratila to suđenje, posebno zbog okolnosti pod kojima su Perković i Mustač bili izručeni Njemačkoj.

Neposredno uoči ulaska u Evropsku uniju, čime je automatski i za Hrvatsku počeo vrijediti Evropski nalog za hapšenje, Vlada Hrvatske promijenila je zakon, koji je onemogućio izručenje osumnjičenih, ali je isti zakon krajem 2013, na pritisak Evropske komisije, promijenjen, što je omogućilo Perkovićevo i Mustačevo izručenje Njemačkoj u prvoj polovini 2014. godine.

Na početku procesa predstavnici saveznog javnog tužilaštva najavili su mogućnost pokretanja novih postupaka vezanih za ubistva hrvatskih emigranata.

Izvor: Al Jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.