Oglasi

Mediji: Otkriveno kako je Mosad ukrao pola tone iranskih dokumenata

Agenti Mosada godinu dana su nadgledali skladište, a zatim su izvršili provalu i pobjegli prije dolaska čuvara.
New York Times sugeriše da su možda imali pomoć iznutraEPA

Agenti izraelskog Mosada koji su 31. januara ove godine ušli u skladište u trgovačkom delu Teherana znali su tačno koliko vremena imaju na raspolaganju da onesposobe alarme, probiju dvoja vrata i desetine gigantskih sefova iznesu iz tog grada s pola tone tajnog materijala, a to su uradili za šest sati i 29 minuta.

Jutarnja smjena iranskih čuvara dolazi oko 7.00, pokazalo je nadgledanje skladišta koje je trajalo čitavih godinu dana.

Izraelska obavještajna agencija naredila je svojim agentima da odu pre 5.00, kako bi imali dovoljno vremena da pobjegnu jer kad stignu iranski čuvari biće odmah jasno da je neko ukrao veliki dio tajne nuklearne arhive Irana, u kojoj su dokumentovane godine rada na atomskom oružju, navodi New York Times.

Agenti koji su stigli noću nosili su zavarivače da probiju 32 iranska sefa, navodi američki list.

New York Times sugeriše da su možda imali pomoć iznutra jer su znali tačno koje sefove da otvore silom temperaturom od oko 2.000 stepeni Celzijusa, jer su mnogi navodno ostali netaknuti.

Dokumenti skriveni u skladište

Na kraju noći agenti su pobjegli sa pola tone tajnih materijala, uključujući 50.000 stranica i 163 kompakt diskova.

Iranci su počeli da sklanjaju dokumente nakon potpisivanja nuklearnog sporazuma s velikim silama 2015. godine.

Na osnovu sporazuma Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) imala je pristup mjestima na kojima se sumnja da postoji nuklearna aktivnost.

Izrael tvrdi da je nakon potpisivanja sporazuma iranski režim sakupio dokumente o nuklearnom programu širom zemlje i sakrio ih u to skladište.

Skladište nije čuvano 24 sata navodno da se ne bi podstakla sumnja.

Izvještaj  New York Timesa zasnovan je na nedavnim brifinzima Izraela za zapadne medije i uključuje detalje iz ukradenih dokumenata koje je izraelski premijer Benjamin Netanyahu predstavio u aprilu.

SAD napustile sporazum

U izvještaju se takođe navodi da su izraelski zvaničnici rekli da je Teheranu pomagao Pakistan u razvoju nuklearnog programa, kao i drugi strani eksperti.

U izvještaju Washington Posta se navodi da je Iran bio na domaku ključnih tehnologija za izradu bombe ali je taj program, Projekat Ahmad, zaustavljen još prije 15 godina.

Iran je uvijek tvrdio da nuklearni program razvija u mirnodopske svrhe, dok Izrael, koji smatra tu zemlju svojim najvećim neprijateljem jer njeni lideri pozivaju na uništenje jevrejske države da mu je cilj atomska bomba.

SAD su se nedavno povukle iz nuklearnog sporazuma što je Netanyahu pozdravio.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.