Mediji: Osumnjičeni u slučaju Khashoggi ‘poginuo u saobraćajnoj nesreći’

Kolumnista Daily Hurriyeta tvrdi da bi Mohammad al-Otaibi, saudijski konzul u Istanbulu, mogao biti meta "sljedeće egzekucije" (EPA)

Turske novine objavile su da je jedan od osumnjičenih u slučaju nestanka saudijskog novinara Jamala Khashoggija poginuo u “sumnjivoj saobraćajnoj nesreći” u Rijadu.

Mashal Saad al-Bostani, 31-godišnji poručnik u zračnim snagama Saudijske Arabije, bio je među 15 osumnjičenih koji su stigli u Tursku 2. oktobra i napustili je nakon što su otišli u saudijski konzulat u Istanbulu u vrijeme posjete Khashoggija, pišu dnevne novine Yeni Safak.

Navode da izvori nisu dali nikakve druge detalje o saobraćajnoj nesreći u Rijadu i ulozi Bostanija u “ubistvu”. 

Kolumnista Daily Hurriyeta Abdulkadir Selvi tvrdi da bi Mohammad al-Otaibi, saudijski konzul u Istanbulu, mogao biti meta “sljedeće egzekucije” jer bi princ prijestolonasljednik Mohammad bin Salman “uradio sve da se riješi dokaza”.  

Yeni Safak objavio je u srijedu da se glas Al-Otaibija može čuti na jednom od audiosnimaka, za koje se vjeruje da ih turske vlasti posjeduju, na kojima se “ispituje” Khashoggi. 

Prema izvještaju, nakon što je Al-Otaibi rekao osumnjičenima “radite to negdje drugo ili ću biti u nevolji” – rečeno mu je da šuti ako “želi da živi kada se vrati u Saudijsku Arabiju”. 

Al-Otaibi se vratio u Saudijsku Arabiju 16. oktobra prije nego što su policajci ušli u njegovu rezidenciju i pretraživali je više od osam sati 17. i 18. oktobra. 

Tjelohranitelj princa

U međuvremenu su novine Sabah objavile fotografije izvučene sa snimaka sigurnosnih kamera koje navodno prikazuju drugog osumnjičenog. 

Prema pisanju Sabaha, 47-godišnji Maher Abdulaziz M. Mutreb, obavještajac koji je ranije služio u saudijskoj ambasadi u Londonu, sletio je u Istanbul 2. oktobra u 03:38 a u konzulat otišao u 09:55.  

Nekoliko sati nakon dolaska Khashoggija i njegovog nestanka, Mutreb je napustio konzulat i posjetio rezidenciju konzula u 16:53, napustio hotel u 17:15 i stigao na aerodrom Ataturk na povratni let privatnim avionom u 17:58. 

The New York Times objavio je 16. oktobra da je Mutreb puno putovao sa princom prijestolonasljednikom, vjerovatno kao njegov tjelohranitelj. 

Izvor: Agencije